fallback

На валутните пазари се развилня истинско цунами

Големият победител за седмицата е японската йена, еврото и британският паунд понесоха тежки загуби

12:30 | 25.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

През изминалите пет търговски дни станахме свидетели на истинско цунами на валутните пазари. Поредицата от неблагоприятни новини за състоянието на основните икономики и ликвидната криза доведоха до резки колебания на валутните курсове, като в крайна сметка с най-големи повишения се оказа японската йена.

Поскъпването на азиатската валута до незапомнени за последните 13 години нива срещу долара и рекордният ръст срещу еврото дойоха заради понижените рискови апетити на трейдърите и закриване на carry trade позиции. Само през вчерашната търговия йената поскъпна с 2,9 на сто срещу зелените пари и с 5,4 на сто спрямо еврото. Седмичната търговия прикючи при ниво 94,17 USD/JPY, което представлява поскъпване от 8,6 на сто за последните пет дни. Такова повишение в курса на японската валута не е наблюдавано октомври 1998 година досега.

Още по-впечатляващо беше представянето на йената срещу еврото и паунда. По отношение на единната валута търговията приключи при 118,85 EUR/JPY, което е спад за еврото с 12,8 на сто. Седмичното отстъпление на британската валута пък възлезе на 14,65 на сто до 149,87 йени за една лира.

Драстичният ръст в курса на японската йена поставя състоянието на икономиката на страната пред сериозни рискове и изпитания. Това беше отразено и на фондовата борса в Токио, където Nikkei 225 изгуби близо 10 на сто само вчера. Песимизмът в Страната на изгряващото слънце се пренесе в целия азиатски регион и индексите потънаха за седмия си седмичен спад за последните осем седмици.

Слабостта на еврото и британската валута може да бъде обяснена със сраховете от рецесия на Стария континент и с очакванията за нови понижения на лихвените проценти в еврозоната и на Острова. Част от опасенията на пазарите се оправдаха вчера, когато британската статистиа съобщи, че брутния вътрешен продукт на страната е паднал с 0,5 на сто през последното тримесечие. В резултат паундът регистрира силни понижения и достигна до нива от едва 1,53 долара за една лира, губейки 5,9 на сто само вчера. По отношение на еврото пък, паундът се срути до рекордно в историята дъно от 81,96 пенса за едно евро.

Разпродажбите на еврото и загубата на позиции срещу повечето от основните валути се отдава от мнозина анализатори на факта, че банките в еврозоната са отпуснали кредити на развиващите се страни, надвишаващи 21 на сто от общия брутен върешен продукт на 15-те страни, въвели еврото като единна валута, съобщава Bloomberg. Проблемът идва от там, че повечето от развиващите се страни имат остър недостиг на външно кредитиране и са изправени пред значителни трудности. През седмицата станахме свидетели на подобни проблеми в Унгария, Украйна, Румъния и други страни. Като следствие от трудностите борсовите индекси на Стария континент записаха черна страница в своята история.

Американският долар също като йената имаше силна седмица. Той успя да напредне срещу всички основни валути с изключение на японската парична единица. Спрямо еврото той повиши стойността си с над 2,5 на сто вчера и с 5,9 на сто за последните пет дни, достигайки до най-високото си ниво от октомври 2006 година наса. В рамките на вчерашната търговия зелените пари достигнаха 4 годишен връх срещу канадския долар при 1,2934 USD/CAD.

Поскъпването на зелените пари през последните дни може да се отдаде и на ликвидната криза, която принуждава банките да разпродават всякакви активи и да търсят долари за обслужване на задълженията си. Въпреки поскъпването на зелените пари обаче пазарите остават песимистично настроени за бъдещето на американската икономика, което изведе борсовите индекси в страната до нови седмични спадове.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:08 | 30.08.22 г.
fallback