fallback

Силната йена поставя под въпрос бъдещето на японската икономика

Валутата скочи до най-високите си нива от 1995 г. спрямо долара, борсовите индекси продължават стремглаво надолу

10:25 | 24.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Японската йена продължава ралито си срещу основните валути, напредвайки до невиждани нива за последните 13 години. Това доведе до масирани разпродажби на фондовия пазар в Токио, тъй като поскъпването на валутата силно застрашава печалбите на местните компании.

Причините за поскъпването на йената са няколко, като на първо място може да се посочи силното ограничаване на рисковите апетити от страна на инвеститорите. Това автоматично води до затваряне на carry-trade позиции, които са финансирани с йени и до завишен интерес към японската валута.

За поскъпването на йената през последните дни влияят също проблемите на няколкото държави, които са се обърнали за помощ към Международния валутен фонд и Европейската централна банка, коментира Bloomnerg. Това влияе силно негативно на еврото и то също потъва срещу японската валута. Днес на валутните пазари еврото падна до най-ниските си нива срещу йената за последните шест години при 121,75 EUR/JPY.

През последната седмица йената е поскъпнала с 6,2 на сто срешу долара, което е най-голямото повишение за последните десет години. Спрямо еврото ралито е двойно по-голямо и възлиза на 12 на сто, като това не се е случвало никога, откакто единната валута е въведена през 1999 година. От началото на октомври японската йена е поскъпнала с близо 9 на сто срещу долара и 18 на сто срещу еврото.

Поскъпването на йената поставя редица рискове към икономиката на Япония. Освен от борсовия срив, страната е изправена пред сериозни трудности на външните пазари. Компаниите от втората към момента икономика в света дълги години се радваха на слабата валута и успяха да заемат сериозни позиции по целия свят.

Проблемите в САЩ доведоха до търсене на нови пазари и в момент, когато статистическите данни отчитаха нарастване на стокообмена с еврозоната, йената регистрира драстичен ръст, който поставя конкурентността на японските стоки под въпрос. С особено голяма сила това важи за автомобилния сектор, който тази година претърпя два много сериозни удара – от една страна рекордните цени на горивата доведоха до спад в търсенето, а впоследствие заради последвалото икономическо забавяне в глобален мащаб и стагнирането на кредитните пазари продажбите на автомобили значително се свиват.

Основната трудност, която стои пред финансовата система в Япония, е прекалено ниският лихвен процент. Нивото му от 0,5 на сто силно ограничава възможностите на Централната банка за интервенция върху валутния курс. Институцията е почти лишена от възможност за използване на основния лост за коригиране върху йената, а сама едва ли би могла да интервенира в такъв обем, че курсът да се стабилизира за по-дълъг период от време.

Въпреки ограниченото поле за маневри, мнозина анализатори вече застават на позицията, че централната банка в Япония ще смъкне лихвения процент. Според изчисления на JPMorgan пазарите вече прогнозират редукция до 0,25 на сто, като оценяват шанса това да се случи на 24 на сто. Едва преди месец тази възможност е била 3 на сто, коментира Bloomberg.

Другият метод, по който може да се повлияе на курса на йената, е координирана интервенция от страна на партньорите на Япония от организацията на седемте най-развити икономики Г-7. За последен път на такава сме ставали свидетели през април 1995 година, когато централните банки от организацията започват масирана продажба на йени и закупуване на долари. Причината за това е било поскъпването на японската валута до 79,75 USD/JPY, което е най-високата й стойност от края на Втората световна война.

Кризата, в която е попаднала Япония, както и невъзможността да се бори с проблемите на валутния си курс, карат специалистите да очакват силно забавяне на растежа на икономиката. За настоящата фискална година, която приключва на 31 март, се очаква ръст от едва 0,1 на сто, а за следващата растежът се очаква да бъде 0,5 на сто.

Ако борсовите индикатори могат да се използват като изпреварващ индикатор, то пазарите очакват дори още по-сериозни трудности. Това се вижда от движението на двата основни индекса в страната Nikkei 225 и Topix. Първият се е понижил с 53 на сто за последната година, а вторият – с 48 на сто. Само през октомври спадът на Nikkei 225 е цели 32 на сто, а на Topix – 26 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:37 | 08.09.22 г.
fallback