fallback

Ще паднат ли лихвите в еврозоната заради финансовата криза?

Очаква се Трише да остане твърд в рестриктивната си политика, но изправена пред рецесия, еврозоната едва ли ще издържи дълго на високите лихви

10:21 | 02.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Investor.bg

Днешното заседание на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) приковава вниманието на пазарите, тъй като задачата пред президента на институцията и неговия екип става все по-сложна. Към момента основният лихвен процент в еврозоната е на най-високата си стойност за последните седем години при ниво от 4,25 на сто.

Очакванията на пазарите са, че ЕЦБ няма да предприема изненади днес* и ще запази лихвата без промяна, но пазарите са настроени да чуят повече относно плановете на институцията на пресконференцията, която ще бъде дадена малко след оповестяването на решението.

Едва допреди седмица на пазарите властваше убеждението, че поне до края на годината ЕЦБ няма да променя монетарната си политика заради високата инфлация, която отчита статистиката. През юли ръстът на потребителските цени достигна 4,0 на сто, което е точно два пъти над заложения от банката таргет. Макар през следващите два месеца да се наблюдава забавяне на поскъпването на живота до 3,6 на сто на годишна база, инфлацията остава далеч над желаното от институцията ниво.

Инфлацията изглежда добър аргумент за поддържането на високи лихви, но от другата страна на везната все повече започват да тежат опасенията от навлизане в рецесия и финансовата криза, която помита банковия сектор. Сигналите за рецесия през последните месеци стават все по-ясни, като вече е налице отрицателен ръст в Германия, Италия, Испания и Франция за второто тримесечие на годината спрямо първото. Това доведе след себе си и спад в растежа на еврозоната като цяло, който според мнозина специалисти ще продължи и през следващото тримесечие.

Наред с икономическия спад се наблюдават обезпокоителни данни за еврозоната – безработицата нарасна до 7,5 на сто през миналия месец, индустриалното производство пада, търговският баланс мина на отрицателна територия, а доверието сред инвеститорите изтънява все повече.

Далеч по-видими към момента обаче са проблемите на финансовия сектор. Банковата криза вече трайно се пренесе на Стария континент и вече станахме свидетели дори на национализации. Едни от най-влиятелните банки в еврозоната почувстваха негативния ефект от колапса на американския ипотечен пазар, същевременно с което междубанковият пазар буквално замръзна след тоталния крах на доверието в системата.

Регулаторите в Европа не останаха пасивни и през последните седмици наливат колосални количества средства за повишаване на ликвидността, но това едва ли може да продължава неограничено. Интересна е позицията на Жан-Клод Трише по въпроса, който настоява да се прави „ясна разлика“ между монетарна политика и управление на ликвидността. Остава въпросът обаче дали поддържането на висок лихвен процент и непрекъснати операции за поддържане на ликвидността могат да бъдат провеждани ръка за ръка за дълъг период от време.

Именно липсата на ликвидност в предстоящия зимен сезон и наближаващите празници, които традиционно увеличават необходимостта от висока ликвидност, могат да се окажат решаващ фактор за поведението на ЕЦБ през идните месеци.

В подобна насока са и очакванията на някои от най-големите банки – Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan и Citigroup, които публикуваха прогнози за понижение на лихвения процент в еврозоната преди края на настоящата година. Търговията с форуърдни контракти Eonia също показват пълно калкулиране на лихвен процент от 4,0 на сто през декември.

*Решението на ЕЦБ ще бъде обявено в 14:45 часа днес, а в 15:15 започва пресконференцията на Жан-Клод Трише.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:30 | 30.08.22 г.
fallback