fallback

Доларът отново мачка, суровините продължават да се сриват

Зелените пари поскъпват отново, цената на златото, среброто и платината последва котировките на петрола и също попадна в мечи пазар

09:12 | 12.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Американският долар продължава да набира сила, макар да липсват значими икономически показатели, които да показват стабилизиране на ситуацията в САЩ. В условията на лятна търговия, която обикновено се характеризира с ниски обеми, зелените пари достигнаха най-високите си нива срещу долара за последните пет и половина месеца. Доларът продължава да мачка и останалите валути, поскъпвайки силно както срещу йената и паунда, така и срещу съименниците си от Австралия и Нова Зеландия.

Спрямо еврото доларът успя да поскъпне до 1,4850 EUR/USD в 8:45 часа българско време, което е най-високото му ниво от 26 февруари насам. Същевременно срещу йената беше постигнат седеммесечен връх при 110,40 USD/JPY, а срещу британската лира бяха постигнати незапомнени за последната година нива от 1,9020 долара за един паунд.

Зелените пари напреднаха значително и срещу паричните единици на Австралия и Нова Зеландия, които отстъпиха заради поевтиняването на суровините. Австралийският долар понижава стойността си за 11-ти пореден ден и тази сутрин достигна най-ниското си ниво от 25 януари досега при 0,8758 AUD/USD. Новозеландският долар пък падна до 0,6976 NZD/USD, губейки 0,9 на сто спрямо вчера.

Мнозина анализатори отдават силата на долара на поевтиняването на суровините от изминалите дни. До известна степен може да се разсъждава в тази насока, но с оглед факта, че през последните месеци суровините следваха долара и поскъпваха след негов спад, може да се смята, че сегашната стабилизация на зелените пари е факторът за по-ниските котировки на стоковите пазари.

Силният долар доведе след себе си ново поевтиняване на петрола, който вече се отдалечава на близо 25 на сто от поставения на 11 юли рекорд от 147,27 долара за барел. В 8:55 часа американският лек суров петрол падна до 113,45 долара за барел, а търгуваният в Лондон Брент понижи цената си до 111,50 долара за барел.

Значителен спад се наблюдава и при цените на благородните метали, които традиционно се приемат като убежище при наличието на висока инфлация. Тази сутрин цената на златото отбеляза драстично понижение до 802,34 долара за тройунция, в резултат на което може да се говори за наличието на мечи пазар и при него. Причината за това е, че котировките вече се намират на цели 22 на сто от измерения на 17 март исторически рекорд от 1 032,70 долара за тройунция.

За мечи пазар може да се говори още при платината и среброто, които са съответно на 36 и 33 на сто от измерените през март рекордни от началото на годината цени. Днес среброто изгуби още 4,5 на сто, а платината поевтиня с 3,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:08 | 01.09.22 г.
fallback