fallback

ЕЦБ: Време за доказване

Институцията трябва да покаже дали е последователна в следването на принципите си и автономна при вземането на решения

09:34 | 03.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Днешното заседание на Европейската централна банка приковава вниманието на пазарите. В момент, когато инфлацията пълзи из целия свят, институцията е изправена пред тежката дилема дали да покаже твърдост в борбата с поскъпването на живота или да вземе под внимание сигналите за забавяне на икономическия растеж. Изборът не е никак лек и при всички случаи ще има недоволни от решението на институцията.

В продължение на година основната лихва в еврозоната остана непокътната при 4,0 на сто, независимо от посоката, която беше предприета от централните банки на други водещи икономически сили в света. Според ръководителите на ЕЦБ стабилността на цените е приоритет номер едно, а заложеният инфлационен таргет е фиксиран на 2,0 на сто. Предварителните оценки на институцията за ръста на потребителските цени през юни обаче показаха двойно по-висока стойност – 4,0 на сто.

Високата инфлация, съчетана с доста некомфортни данни за ръст на производствените и вносните цени, дават достатъчно основания да се очаква ръст на потребителските цени и през идните месеци, особено след поредицата от рекорди, поставени от цената на петрола в края на юни. Това кара пазарите да бъдат единодушни, че днес ЕЦБ ще прекрати пасивната си политика и ще увеличи лихвения процент на 4,25 на сто.

За пореден път по-важно от самото решение ще бъде посланието, което ще изпрати към пазарите президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише на пресконференцията, насрочена за 15:30 часа българско време. В началото на миналия месец той буквално взриви валутния пазар, заявявайки ясно, че институцията подготвя увеличение на лихвите през юли. Дотогава преобладаващите прогнози бяха за повишение на лихвения процент някъде около края на третото тримесечие на годината.

Посоката, която ще очертае Трише, е изключително важна за настроенията на пазара. Преди седмица той се оправда, че не е давал сигнали за поредица от мерки за затягане на монетарната политика, но по-паметливите инвеститори и трейдъри едва ли са забравили, че последният цикъл по повишение на основната лихва в еврозоната започна именно след подобни изказвания.

Решението, което ще вземат на заседанието си ръководителите на ЕЦБ, е важно и от гледна точка на утвърждаването на реномето на банката като политически независим орган, тъй като през последните месеци институцията е поставена под натиск от различни посоки за запазване на нисък лихвен процент с цел поддържане не икономическия растеж. Сред целите на ЕЦБ обаче растежът е поставен след стабилността на цените, което е добър шанс за затвърждаване на ролята на банката за икономиката на еврозоната и избягването на инфлационни шокове.

*Решението на ЕЦБ ще бъде обявено в 14:45 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:23 | 08.09.22 г.
fallback