fallback

Доларът ще е по-силен срещу еврото, ако инфлацията остане проблем номер 1

Анализатори предричат поскъпване на зелените пари, при положение че фокусът на проблемите се измести от кредитната криза към поскъпването на живота

15:58 | 16.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Валутните специалисти очакват добро представяне и рали на долара в резултат на започналата кампания по борба срещу инфлацията от страна на Федералния резерв, тъй като залагат на далеч по-агресивни действия в сравнение с това, което се очаква от страна на Европейската централна банка. Прогнозите се обединяват около поскъпване на зелените пари до 1,50 EUR/USD в края на годината, показва изследване на Bloomberg сред 39 компании, занимаващи се с валутна търговия.

Според икономистите е твърде вероятно ЕЦБ да вдигне лихвения процент в еврозоната с 0,25 процентни пункта до 4,25 на сто до септември, след което в края на годината да се прибегне до връщането на лихвата на сегашните й нива. В същото време се очаква повишеното внимание, с което Бен Бернанке и колегите му от Фед следят курса на долара, да доведе до повишение на лихвите с 0,75 процентни пункта до края на третото тримесечие на 2009 година.

Мнението на Ян Станард, старши валутен стратег в лондонския клон на BNP Paribas, е, че драстичната промяна, която прави Фед с поставяне на ударението върху инфлацията и контрола на инфлационните очаквания, вероятно ще доведе до възстановяване на част от изгубеното. Такива настроения вече се наблюдават на пазарите, като през последната седмица зелените пари регистрираха най-голям ръст за последните три години. Седмичното поскъпване възлезе на 3,1 на сто срещу йената и 2,5 на сто срещу единната валута.

Данните за търговията с опции също показват отлив на оптимисти по отношение на курса на еврото. Преди седмица търсенето на опции, гарантиращи правото да се закупи евро, надхвърлиха предлагането на правото да се продаде за пръв път през настоящата година. Това според мнозина се дължи на вербалната интервенция на Бен Бернанке от миналата седмица, която накара пазарите да очакват начало на кампания по увеличение на американските лихви.

Подкрепа на долара оказа и срещата на финансовите министри на Г-8, които изместиха фокуса на притесненията си от кредитната криза върху растящите цени на храните и горивата, с което посочиха именно инфлацията като проблем номер едно пред световната икономика. Смяната на реториката и на Фед, и на Г-8 показва, че „доларът е стигнал дъното си“, смята ръководителят на валутния отдел на Morgan Stanley в Лондон Стивън Джен.

„Централните банки се опитват да излязат от затрудненията чрез затягане на условията със скорост, по-бърза от тази, която си представят пазарите“, пък е мнението на Тим Бонд от Barclays Capital. Мнението на финансовата институция, която оглавява той, е, че Фед ще вдигне лихвите с по четвърт пункт и през септември и през октомври.

Въпреки увеличаващия се оптимизъм за курса на долара, мечите настроения остават доминиращи на пазара. Това се дължи на очакванията ЕЦБ също да повиши лихвата в борбата си срещу инфлацията с оглед на днешните данни за ръст на потребителските цени, които се увеличават с рекордните за последните 16 години 3,7 на сто през май.

Днес еврото поскъпва значително срещу долара, като от 1,5359 EUR/USD в 9:30 българско време напредва до 1,5489 EUR/USD в 15:45.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:11 | 08.09.22 г.
fallback