fallback

САЩ остава световен колос и пак определя посоката на глобалната икономика

Зелените пари са на път да отбележат най-голямо седмично повишение срещу еврото за последните 3 години в очакване на срещата на Г-8

16:23 | 13.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Американският долар е на прага да регистрира най-силната си седмица срещу еврото в очакване на срещата на лидерите на осемте най-развити държави в света, която трябва да се състои през уикенда в японската столица Токио. На предстоящия форум се очаква в центъра на дискусиите да бъде поставена темата за рекордните цени на петрола и слабостта на американската валута.

Силата на долара през тази седмица води до ръст от над 3 на сто спрямо еврото на база най-високото и най-ниското ниво на американската валута срещу еврото през настоящата седмица. В понеделник кросът евро/долар стартира с ръст до 1,5845 EUR/USD в резултат на опасенията за състоянието на американската икономика, породени от разочароващите данни за пазара на труда в САЩ. Днес пък котировките стигнаха 1,5310 EUR/USD, въпреки данните за по-висока от очакванията инфлация във водещата икономика на еврозоната – Германия.

Ръстът, който бележат зелените пари, се дължи и на категоричната подкрепа, която оказа на долара ръководителят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке в началото на седмицата, когато ясно заяви, че институцията му е в готовност да вдигне лихвите веднага, когато стане ясно, че това е необходимо. Вербалната интервенция на валутните пазари даде значително по-добър резултат от тази, която той направи преди седмица. Тогава целият ефект от изказването на Бернанке, което впрочем беше почти идентично на тазседмичното, беше заличен от изявление на президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише.

Погледите на пазарите са насочени към предстоящата среща на Г-8, тъй като на нея за участие са поканени и представители на Китай, Индия и Южна Корея. Единадесетте държави, които ще участват в събитието, формират близо 70 на сто от ежедневното потребление на петрол, което кара мнозина да очакват ефективни действия по посока на успокояване на бясното препускане на котировките на черното злато.

Мнозина анализатори очакват координирана намеса на централните банки на водещите държави по посока стабилизиране на курса на долара именно след срещата на Г-8, тъй като този форум се приема като далеч по-ефективна трибуна за защитаване на интересите на големите, от която и да било друга организация в света. Намесата на валутните пазари би била безпрецедентна за последните 8 години, но действията оттогава позволяват достатъчно аналогии със сегашната ситуация – водеща световна валута е поставена пред сериозни изпитания, а петролът се движи на непознато високи нива.

В официалните документи за предстоящата среща валутите не са поставени сред проблемите за обсъждане, а като основни теми са застъпени растящата в световен мащаб инфлация и рекордните цени на петрола, съобщава Ройтерс. Между тези два проблема и курса на долара обаче съществува неразривна връзка, което вероятно ще измести именно него като основна тема за дискусии.

Всичко това дава сила на зелените пари от началото на седмицата, като фокусът постепенно се измества от проблемите на американската икономика и кредитната криза към очакванията за намеса на Г-8 на пазарите. Като стъпка в тази посока може да се посочи и изказването на Бернанке от началото на седмицата, в което той посочи, че изгледите пред икономиката вече се подобряват и ситуацията върви към стабилизация – малко странно изявление с оглед невиждания за последните десетилетия ръст на безработицата с 10 на сто само за месец – от 5,0 на сто през април до 5,5 на сто през май.

Известен повод за оптимизъм изглежда дава ръстът на продажбите на дребно в страната, който обаче се дължи изцяло на еднократния ефект от фискалния стимул на правителството и не е сигурно дали оптимизмът ще се запази и занапред. На фона на все по-затягащите се условия на кредитиране и ръста на цената на бензина до нива от над 4 долара за галон, в цяла Америка не дават особени причини за позитивни настроения. Борсовата търговия също реагира негативно на случващото се и през настоящата седмица се движи доста колебливо.

Ситуацията преди срещата на Г-8 е такава – петролът расте за всички, независимо, че кризата започна от САЩ, слабият долар е във вреда на всички, които търгуват с Америка, а срив на американската икономика би имал негативен отзвук и отражение не само за Г-8, а и за всички останали страни. Това е причината за възлагането на такива огромни надежди на предстоящата среща, след която евентуално бихме могли да станем свидетели на задържане на нечуваното поскъпване на черното злато.

А от цялата ситуация изглежда САЩ ще излязат „най-сухи“. Защото притежават значителни запазени петролни залежи и защото могат откровено да спекулират с ролята си на основна експортна дестинация за останалите държави. С други думи – Америка за пореден път ще ни докаже, че въпреки критиките и въпреки трудностите си остава център на световната икономика и място, където се решават стратегическите въпроси за глобалната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:32 | 03.09.22 г.
fallback