fallback

Анализатори: Възможна е интервенция на Г-8 за контрол върху петрола

Аналогия със събития отпреди 8 год. дава основания да се очаква размразяване на стратегическите запаси на САЩ и намеса на валутните пазари

12:33 | 09.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Предстоящата в края на седмицата среща на лидерите на най-развитите осем държави в света (Г-8), която ще се проведе в Япония, кара мнозина да се вгледат назад в историята и да изразяват очаквания за възможна интервенция с цел намеса на петролния пазар. Поредицата от рекорди, които постави черното злато от началото на годината, засили притесненията относно бъдещето на световната икономика и влоши значително шансовете за бърз изход от кредитната криза.

Преди 8 години Г-8 взе безпрецедентно в историята решение да се намеси на валутните пазари и да стабилизира курса на еврото, което за пръв и последен път досега падна до ниво от 85 цента за едно евро. Този ход се извърши в комбинация с друго доста интересно решение – нареждането на тогавашния американски президент Бил Клинтън да бъдат освободени част от стратегическите запаси от петрол на страната с цел нормализиране на цените на черното злато, припомня Bloomberg.

В тогавашната ситуация петролът беше достигнал 10-годишен връх в цената си, което подейства силно обезпокоително на световните лидери. Еврото пък беше попаднало под мощни атаки и беше на път да бъде провален замисълът от въвеждането на единна валута. Сегашната ситуация е подобна, но за американската валута – тя се намира в близост до рекордно дъно срещу еврото, а през последните години неминуемо губи от стойността си срещу основните валути и все повече се засилват твърденията, че зелените пари ще бъдат изместени като световна валута.

Причината за сегашните очаквания за интервенция се крие в силната корелация между курса на долара и цената на петрола. Анализ на Bloomberg показва, че позитивната корелация между дневното процентно изменение на доларовия индекс и петрола е достигнала пик на 18 декември 2000 година, само 2 месеца след намесата на Г-8 и президента Клинтън. В настоящата ситуация, след началото на кампанията по редукция на лихвения процент в САЩ през септември, се е наблюдавала най-голяма положителна корелация между цената на долара и цената на петрола за последните години.

Положителната корелация изразява движението на двете цени в една и съща посока – когато доларът поскъпва, това води след себе си повишаване в цената на петрола. Обратното е при негативната корелация, която е особено силна през последните години.

През последните месеци на стоковите пазари се наблюдаваше силна негативна корелация заради „влошаването на очакванията за състоянието на американската икономика и заради желанието на износителите да предпазят своите печалби чрез увеличаване на цената на петрола“, смята София Дросос, главен икономист в Morgan Stanley. Нейното мнение е, че негативната корелация и обратно движение между курса на долара и цената на петрола ще се запази и занапред, тъй като при продължаване на ръста на котировките, доларът би следвало да пада.

Миналата седмица е била измерена най-високата негативна корелация в историята, тъй като само в последната сесия за седмицата петролът поскъпна с 8,4 на сто (10,75 долара) до 138,54 долара за барел. Любопитен факт е, че самото изменение е равно на най-ниската цена на черното злато за последните 10 години, която е била регистрирана на 10 декември 1998 година.

Важността на суровината за икономиките на Г-8 е изключително висока, тъй като попадащите в групата държави – САЩ, Япония, Канада, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Русия, заедно с Китай, Индия и Южна Корея, които ще изпратят свои делегации на срещата, потребяват около 65 на сто от общите енергоносители в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:19 | 13.09.22 г.
fallback