fallback

Дилемата пред ЕЦБ: растеж или ниска инфлация?

Жан-Клод Трише и колегите му са изправени пред тежкия избор чии интереси да бъдат защитени – на стабилните икономики или на тези със сериозни проблеми

15:01 | 06.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише е на път да поведе икономиката на еврозоната в нова посока, насочвайки фокуса на политиката си от поддържане на икономически растеж към сериозна битка с високата инфлация. По този начин той за пореден път даде нагледен пример за това как валутните пазари могат да бъдат взривени с едно единствено изречение.

Това, което накара трейдърите отново да заложат на единната валута, е фразата на Трише, че „не е изключено“ лихвеният процент да бъде увеличен още на следващата среща на ЕЦБ, която е в началото на юли. В изказването си ръководителят на банката посочи, че цените се наблюдават с „увеличена бдителност“, което доведе до очаквания, че след година на въздържане от промени, институцията е в пълна готовност да затегне монетарната си политика.

През изминалите 12 месеца ЕЦБ остана твърда в позицията си, че икономиката на еврозоната върви добре и не е нужно лихвеният процент да бъде намален – нещо, което беше направено от почти всички водещи централни банки в света. От края на лятото Федералният резерв смъкна лихвата драстично от 5,25 на сто до 2,0 на сто, в Канада предприеха редукции от 4,50 до 3,0%, а в Англия понижението беше от 5,75 до 5,0 на сто.

Инфлацията е поставена като приоритет номер едно пред ЕЦБ и това беше повтаряно многократно. Въпреки това обаче настроенията бяха по посока запазване на лихвения процент, тъй като икономиката показва стабилност. При увеличаващите се негативни данни обаче постепенно добиха сила очакванията за редукция на лихвата въпреки инфлационния натиск, тъй като в противен случай ситуацията не би била благоприятна за инвестициите, износа и производството.

Именно в настоящия момент Трише и неговите колеги могат да покажат дали ЕЦБ е толкова независима, колкото се твърди. Натискът от много държави-членки на еврозоната за понижение на лихвата заради политически мотиви и потискане на социалното напрежение се засилва, като представителите на Франция и Италия стават все по-активни в лобирането за приемане на планове за стимулиране на икономиката – било чрез понижаването на стойността на еврото чрез монетарни похвати, било чрез фискални стимули за бизнеса и производството.

В случай че ЕЦБ остане твърда в позицията си и прибегне до увеличаване на лихвения процент това би означавало загърбване на заплахата за забавяне на икономиката и на практика жертване на растежа, показва анализ на Bloomberg. През април продажбите на дребно в еврозоната паднаха с рекордните 2,9 на сто, потребителското доверие във Франция отбеляза исторически минимум, а в Германия се понижи повече от очакваното. Заплахите обаче остават най-силни за страни като Испания и Ирландия, които все още не могат да се справят с вътрешните си кризи на пазарите на имоти, както и за Италия, която вече регистрира отрицателен икономически ръст.

Както се вижда – дилемата не е никак лека. Въпросът кое да бъде предпочетено е доста сложен и на пръв поглед може да се направи извод, че с твърдата политика се подкрепят силните икономики, а онези, които имат проблеми, не получават необходимата помощ.

Несъмнено ЕЦБ ще попадне под ожесточени критики заради стриктното преследване на поставените цели, защото пътят по постигането им вероятно ще бъде доста тежък. При положение че успее да се справи с тежката ситуация и да избегне рецесията обаче, ЕЦБ ще докаже независимостта си, а с това ще утвърди и името си като стабилна институция, грижеща се за цялата европейска икономика. Това именно би бил и най-добрият подарък за десетата годишнина от създаването на банката, честванията на която вече започнаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:52 | 08.09.22 г.
fallback