fallback

Анализатори: Инфлация до 2 на сто в еврозоната ще бъде пирова победа

През 8 от последните 10 години ръстът на цените надскача заложения таргет, което означава, че самият той вероятно е зададен грешно

14:49 | 27.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Заложеният от Европейската централна банка таргет за нивото на инфлация от 2 на сто вероятно крие в себе си грешки още при формулировката, тъй като постигането на целта се оказва доста трудна задача. Според един от главните икономисти на Morgan Stanley Йоахим Фелс „ЕЦБ поддържа една фикция“, тъй като компромисът между икономически растеж и инфлация се е изменил значително през последните години, което означава, че и таргетът на институцията трябва да бъде изместен, предава Bloomberg.

На първи юни тази година се навършват точно десет години от създаването на Европейската централна банка, като до момента в общо осем от тези години инфлацията не е можело да бъде овладяна на нива под 2 на сто. В последно време постигането на тази цел става още по-трудно достижимо, тъй като бързо растящите икономики от Източна Европа една по една приемат единната валута, с което допринасят за ръста на цените в еврозоната.

Тези тенденции са неособено благоприятни за президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише и неговите колеги – те трябва да преследват целта си чрез задържането на висок лихвен процент, което се прави за сметка на икономическото развитие на държави като Италия, които вече регистрират отрицателен прираст на БВП. Като алтернатива банкерите имат възможност да завишат таргета си, но както неведнъж е заявявал самият Трише, ЕЦБ не би подложила на риск силни икономики като немската например. Последният път, когато таргета на ЕЦБ е бил коригиран е било през 2003 година. Тогава институцията е променила целта си от поддържане на ръст на потребителските цени в рамките от 0 до 2 на сто до темп на нарастване в близост, но под 2 на сто.

Мнението по тази политика на Томас Майер от Deutsche Bank е, че задържането на настоящия таргет може да има като резултат „пирова победа над контрола на инфлацията, която ще дойде за сметка на разрушаване на реалната икономика. Проблемите с ръста на потребителските цени се виждат дори от средите на самата ЕЦБ. Нейните собствени анализатори, които от 2001 година досега винаги подценяват темпа на инфлация, смятат, че до края на годината ще станем свидетели на ръст в цените от 2,9 на сто, което е най-високото ниво от 1993 година досега.

Според Фелс инфлационният таргет на ЕЦБ трябва да бъде повишен на 2,5 на сто. Стъпка по овладяване на положението би било и преследването на американския подход – съсредоточаване върху контрола на основния индекс на потребителските цени, в който не попадат горивата и хранителните продукти. Такива препоръки вече бяха дадени от италианския премиер Силвио Берлускони и президента на Франция Никола Саркози, но въпреки това ЕЦБ отстоява позицията си на независима от политическите фигури институция.

Поддържането на непроменен лихвен процент в условията на кредитната криза, която обхвана пазарите в средата на миналото лято, доведе до силно поскъпване на еврото, а това влияе доста негативно върху износа от еврозоната. От септември до март единната валута регистрира поредица от рекорди и достигна невижданите до този момент 1,6019 долара за едно евро. Към момента курсът на единната валута остава много близо до тези стойности, което не дава особени поводи за оптимизъм за износителите от Европа.

Днес еврото отстъпва незначително срещу долара, след като сутринта достигна едномесечен връх при 1,5816 EUR/USD в 9:00 българско време. Американската валута постига частична стабилизация и в 14:30 кросът е при 1,5760 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:15 | 07.09.22 г.
fallback