fallback

Стиглиц: Положението в Европа не е толкова лошо, колкото в САЩ

Според носителя на Нобелова награда за икономика основният проблем на Стария континент е силното евро

13:40 | 19.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическата ситуация в Европа „не е толкова лоша“, казва в интервю за френския седмичник Journal du Dimanche американският икономист и носител на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц.

„Вашето положение не е толкова лошо, колкото нашето. Европа е по-малко изложена от Америка на влиянията от случващото се в банковата система. Вашият проблем е силното евро“, смята Стиглиц.

Помолен да коментира спада на покупателната способност във Франция, икономистът уверява, че „в САЩ е още по-зле“ и че в сравнение с Америка „френската икономика се развива по-скоро добре, дори и да не създава много работни места“.

В САЩ пък заплатите са в застой от 1999 г., много хора живеят зле и то – не само най-бедните. Средната класа също е засегната, тъй като от досегашния растеж са се възползвали големите акционери и ръководители на компании, допълва Стиглиц.

„Когато загубите работата си в САЩ, вие губите и здравната си застраховка, а застраховката срещу безработица ви осигурява едва една трета от стойността на възнаграждението ви за период от шест месеца. Но американците продължават да вярват в по-добро бъдеще, дори и при настоящите страшни условия“, казва още икономистът.

Що се отнася до кризата с високорисковите ипотеки Стиглиц остава „много песимистично настроен“, отнасяйки се скептично към анализите, които говорят за близък край на сътресенията.

По-рано днес еврото се повиши до ниво от 1,5632 щатски долара, след като в петък затвори на 1,5576. Към момента курсът на единната валута спрямо щатския долар е около 1,5584. От началото на тази година еврото поскъпна с близо 7% спрямо  зелената валута, като в края на април достигна и рекордно ниво от 1,6019.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:45 | 07.09.22 г.
fallback