fallback

Страхът отново обзема световните пазари

Нискодоходните валути напредват силно на фона на борсовите спадове, което е сигнал за ликвидиране на рискови експозиции

15:50 | 09.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

По всичко личи, че световните пазари отново са обхванати от страх – цените на суровините хвърчат, борсовите индекси падат, а нискодоходните валути силно повишават стойността си. В условията на червената вълна, която заля световните пазари, се наблюдава значителна стабилизация на нискодоходните швейцарски франкове и японски йени.

От началото на седмицата, когато мечките започнаха да си проправят път след няколкоседмично отстъпление от водещите пазари, японската йена е повишила стойността си срещу долара с 2,5 на сто, а срещу еврото – с 2,31 на сто. Седмицата започна при курс 105,40 йени за долар, като в продължение на пет последователни сесии японската валута напредва срещу зелените пари, което не се е случвало през последния месец. Днес кросът на двете валути пада до 102,75 USD/JPY.

При двойката евро/йена седмичната търговия стартира при 162,54 EUR/JPY, а днес еврото пада до 158,80 EUR/JPY. Поскъпването на йената срещу еврото обаче е доста по-внушително поради обстоятелството, че продължава вече четвърта поредна седмица. От 23 април, когато едно евро се разменяше за 164,90 йени до днес, единната валута е отстъпила с 3,8 на сто.

Опасенията за завръщане на страховете и негативните настроения на световните пазари се допълват от възхода и на другата валута, която най-често се използва за carry-trade и извличане на рискови печалби – швейцарският франк. Той повишава стойността си с 1,72 на сто срещу долара до курс 1,0390 USD/CHF днес и с 1,47 на сто до 1,6070 франка за евро днес.

Освен от възхода на нискодоходните валути напрежение лъха и от разпродажбите на фондовите пазари. Азиатската сесия завърши със седмични понижения за почти всички индекси, а към момента основните показатели в Европа бележат значителни понижения. Немският DAX пада под психологическата граница от 7 000 пункта, отстъпвайки с 1,3 на сто днес, а френският CAC 40 се понижава с 2,36 на сто и също е под ключовото ниво от 5 000 пункта.

Разпродажбите на водещите борси и възхода на валутите, които влизат в най-голяма степен в арсенала на спекулантите за извличане на допълнителни печалби са съпроводени от значителен ръст на цените на някои основни стратегически суровини. Това показва, че заплахите за силен инфлационен натиск през следващите месеци се вземат все по-насериозно и значителни средства се насочват към стоковите пазари като алтернативен начин за запазване на стойността на активите.

Днес петролът счупи пореден рекорд, доближавайки се до 126 долара за барел и то преди да е започнала последната сесия за седмицата в Ню Йорк, царевицата поскъпва с 1,4 на сто до 6,39 долара за бушел, захарта повишава цената си с 1,6 на сто до 11,64 долара за либра, а пшеницата скача с 2,01 на сто до 8,3850 долара за бушел. Злато поскъпва с 0,6 на сто до 887,20 долара за тройунция, а среброто – с 0,9 на сто до 17,02 долара за тройунция.

На фона на тези суровини, които са сред основните продукти, от които зависи потреблението на всяко домакинство в света се наблюдава спад в котировките на индустриалните метали. От тази тенденция прозира страх, че инфлацията и кредитната криза ще доведат след себе си ниски инвестиции и понижено потребителско търсене. Вчера в Лондон оловото падна с 4,13 на сто до 2 308 долара за метричен тон, никелът отстъпи с 3,9 на сто до 27 295 долара за метричен тон, а алуминият поевтиня с 1,6 на сто до 2 833,75 долара за метричен тон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:00 | 19.08.22 г.
fallback