fallback

Силната нестабилност на валутите заплашва развиващите се пазари

Еврото успя да се стабилизира срещу долара, в рамките на седмици курсовете регистрират силни колебания, което може да изиграе пагубна роля за развиващите се пазари

11:30 | 09.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Единната валута е на път да отбележи трети пореден седмичен спад срещу американския долар, което отново дава сигнал за нестабилност на пазарите и показва, че в период на криза сентиментът и моментните настроения са основните движещи фактори при търговията. Въздействието на тази волатилност обаче вероятно ще се усети най-силно през следващите месеци заради силния инфлационен натиск, който може да се очаква.

Еврото успя да стабилизира нивата си след вчерашното изказване на президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, в което той за пореден път посочи борбата срещу инфлацията като цел номер едно пред институцията. Така единната валута прекъсна понижението си, което продължава вече трета поредна седмица. Ръстът на американския долар набра значителна скорост след решението на Федералния резерв да понижи лихвата до 2 на сто.

Вчера сутринта доларът успя да поскъпне до най-високите си нива от близо месец насам, повишавайки стойността си до 1,5285 EUR/USD, което не се беше случвало от 11 март насам. Това за пореден път доказа силната нестабилност, която се наблюдава на валутните пазари от началото на годината. Основната причина за силното повишение не се дължи на силни данни за състоянието на американската икономика или пък категоричен сигнал за слабост в еврозоната. Повод за покупки на долари даде председателят на ФЕД-Канзас, Томас Хьониг, който в сряда обяви, че централната банка трябва да е готова да повишава лихвите в подходящото време, за да парира инфлацията и намекна, че не подкрепя повече намаления на лихвите.

По този начин, след като за периода 1 януари – 22 април, когато беше постигнат абсолютния рекорд от 1,6019 долара за едно евро, единната валута поскъпна с цели 9,83 на сто, то само от 22 април до вчера тя отстъпи 4,8 на сто и намали ръста си от началото на годината до 4,8 на сто. Изказването на Трише обаче оказа силна подкрепа на еврото и към момента кросът евро/долар е при 1,5480 EUR/USD, което е с 1,3 на сто по-високо от вчера сутринта.

Волатилността на пазарите през последните месеци вече беше обсъждана на широко както на последната среща на Г-7, така и на срещата на Световната банка и Международния валутен фонд. Против резките колебания се изказват и ръководителите на централните банки на САЩ, еврозоната и Англия, но въпреки това пазарите с интерес очакват всяко публично изявление на водещ ръководен фактор от някоя важна финансова институция. По този начин фундаментът на икономиката остава на заден план и вниманието се съсредоточава върху изявленията на специалистите и сентимента.

Тази тенденция води след себе си редица негативи – резките валутни колебания се отразяват доста неблагоприятно върху стоковите пазари, тъй като всяка слабост на долара се използва за надуване на цените, докато при поскъпването на зелените пари не се наблюдава обратното движение. Това води след себе си силно поскъпване на основни стратегически суровини и засилва инфлационния натиск, което може да има доста негативно влияние през следващите месеци.

Особено силно от подобно развитие могат да пострадат развиващите се пазари, които ще бъдат застрашени по две основни линии – изтеглянето на значителни капитали от борсите заради световната кредитна криза (обстоятелство, което не подмина и българския пазар) и последващата продължителна инфлация, която може да доведе до драстични рестрикции от страна на централните банки. Подобна ситуация се наблюдава в Украйна, където през последния месец инфлацията достигна 30 на сто на годишна база.

Високата инфлация се превръща в най-голям проблем за държавите с най-нисък доход на глава от населението, тъй като по правило там по-голямата част от средствата се насочва към хранителните продукти и горивата. В условията на невижданото поскъпване на стратегическите суровини може да се стигне до силно ограничаване на всякакво друго потребление, а това от своя страна ще се отрази пагубно на голяма част от бизнеса. Инфлацията и ограниченото потребление ще свият инвестициите, а без инвестиции едва ли ще може да бъде отбелязан ръст на печалби и активи, които да привлекат обратно чуждите капитали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:14 | 03.09.22 г.
fallback