fallback

ЕЦБ вероятно няма да смъкне лихвите. Ще го направят ли обаче на Острова?

Сигналите за слабост на британската икономика може да надделеят над страха от инфлация, в еврозоната монетарната политика отново се очаква да остане без промяна

08:02 | 08.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Днес с голям интерес се очакват решенията на две от водещите централни банки в Западна Европа – тези на Англия и на еврозоната. Преди месец ръководителите на Английската централна банка (АЦБ) взеха решение за понижение на лихвения процент с 25 базисни пункта до 5,0 на сто, като въпреки този ход лихвата на Острова остана най-висока от страните, попадащи в Г-7. Колегите им от Европейската централна банка (ЕЦБ) пък вече близо година остават пасивни и въпреки множеството призиви, не предприемат промяна на политиката, която водят.

Какво се очаква да се случи днес? В еврозоната нещата изглеждат ясни – икономиката започва да се задъхва от високите стойности на еврото, което ясно се вижда и от вчерашните данни за продажбите на дребно през март. Те бележат най-голям спад за последните поне 13 години въпреки рекордно ниската безработица в еврозоната, която би трябвало да спомага за увеличаване на продажбите. Потребителското доверие също продължава да спада, което допринесе за спиране на възхода на единната валута от началото на новия месец.

Едва ли обаче потребителското доверие и продажбите на дребно ще накарат ЕЦБ да промени курса си и вероятно отново ще станем свидетели на ударение върху борбата с инфлацията при пресконференцията на ръководителят на ЕЦБ Жан-Клод Трише след съобщаването на решението. През последния месец в еврозоната беше измерена инфлация в размер на 3,3 на сто на годишна база, което, макар и по-малко от предходния месец, си остава далеч над заложения таргет от 2 на сто годишно.

Мнозина анализатори предричат, че това ще е едно от последните задържания на лихвата без промяна, тъй като са на мнение, че европейската икономика се затруднява все повече от кредитната криза. Анкета на немския вестник FAZ сред водещи специалисти показва, че до края на годината лихвеният процент в еврозоната ще бъде понижен до 3,75 или дори до 3,5 на сто. Редукция на лихвата в условията на висока инфлация обаче би била приемлива за ръководителите на ЕЦБ едва след публикуването на поредица слаби данни, ясно сигнализиращи за отслабване на икономиката, което прави малко вероятно лихвеният процент да бъде понижен днес.

Доста по-сложно стои въпросът с решението на Английската централна банка. На пръв поглед всичко изглежда ясно – финансовият сектор е скован от силна криза за ликвидност, жилищният пазар върви все по-зле, потребителското доверие пада. Всичко това води разсъжденията в една посока – нова редукция на лихвения процент, която би била трета от началото на годината и четвърта от декември досега.

Решението обаче не е така лесно. Причината е високата инфлация, която се очаква на Острова. Наред с рекордните цени на горивата и храните, от началото на годината се наблюдава отстъпление на британската валута срещу долара – на 1 януари двете валути се разменяха по курс 1,9848 GBP/USD, а вчера бяха достигнати нива от 1,9518 долара за един паунд. Особено осезаемо поевтиняване на лирата се наблюдава след постигнатите на 13 март 2,040 GBP/USD. Това, съчетано с цени на петрола от над 120 долара за барел означава, че през следващите месеци от националната статистика на Великобритания вероятно ще ни предоставят данни за доста високи нива на инфлацията.

Именно инфлационните очаквания правят редукция на лихвения процент на Острова малко вероятна, тъй като ръководителите на АЦБ са известни с консервативния си подход при определянето на монетарната политика. Това прави решението доста интересно, тъй като към момента ситуацията е на кантар – от едната страна тежи инфлацията, а от другата са ликвидната криза и тежката ситуация на пазара на жилища, които значително затрудняват достъпа на домакинствата и фирмите до кредити.

Решението на Английската централна банка ще бъде съобщено в 14:00 часа българско време, а това на Европейската централна банка – в 14:45.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:44 | 19.08.22 г.
fallback