fallback

Бернанке е на път да върне доверието на финансовите пазари

Данните за търговията с акции и облигации в САЩ показват завръщане на позитивния сентимент преди решението за лихвения процент

10:28 | 29.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке намира правилната посока за възстановяване на доверието във финансовите пазари и те започват да действат отново, показва анализ на Bloomberg, проследяващ търговията с акции и облигации след дъното, което беше ударено от американските индекси в средата на март.

От 16 март, когато Фед подкрепи придобиването на закъсалата инвестиционна банка Bear Stearns от JP Morgan, широкият индекс Standard & Poor's 500 се е повишил с 8,4 на сто. Същевременно компаниите в САЩ успяха да пласират дълг в размер на 45,3 млрд. долара само през последната седмица, което е рекорд в досегашната история на търговията с дългови инструменти.

Повод за оптимизъм дава и обстоятелството, че високодоходните облигации, които обикновено се приемат за по-рискови, са на път да отбележат най-силния си месец за последните пет години. На фона на това превърналите се в център на внимание заради финансовата криза ипотечни книжа предлагат по-висока доходност от съкровищните бонове за пръв път от началото на годината.

От началото на април финансовите инструменти, оценени с най-високия рейтинг ААА, които пострадаха силно заради проблемите във финансовата система, започнали през юли миналата година, предлагат с 0,12 процентни пункта по-висока доходност от тази на съкровищните бонове, което е най-високата разлика от декември насам, показват данни на Lehman Brothers. Ипотечните книжа, които са гарантирани от подпомаганите от правителството агенции Fannie Mae и Freddie Mac, пък са предлагали с 0,67 процентни пункта по-висока доходност от съкровищните бонове в последния работен ден на миналата седмица, показва анализът на Bloomberg.

Представянето на широкия индекс S&P 500 за месеца също е положително, като до момента е отбелязан ръст от 5,6 на сто. Оптимизмът идва от представянето на компаниите от финансовия сектор, които са повишили пазарната си капитализация със средно 14 на сто. Най-впечатляващ е ръстът на Citigroup, чиито акции са поскъпнали с 36 на сто за месеца, докато книжата на Merill Lynch са повишили цената си с 14 на сто.

Всички тези събития дават основание да се смята, че политиката, която води Бен Бернанке, се движи в правилна посока. Стъпките, които бяха предприети от септември досега, включват шест понижения на лихвения процент, подкрепа на придобиването на Bear Stearns, вливане на 915,5 млрд. долара във финансовата система чрез редовните аукциони, както и приемане на рискови ипотечни книжа в замяна на държавни ценни книжа за големите инвестиционни компании в страната.

Такова е мнението на изпълнителния директор на Citigroup Викрам Пандит, който смята, че свиването на кредитните пазари вече отминава, както и на колегата му от JP Morgan Джейми Даймън, според когото вече се намираме след средата на кризата, показват изказвания на двамата специалисти от последните десетина дни.

Днес започва поредната редовна среща на Фед, на която трябва да бъде обсъждано нивото на лихвения процент. Към момента пазарите виждат шанс от 80 на сто за нова редукция с 0,25 процентни пункта до 2,0 на сто, като същевременно с това се увеличават и прогнозите за запазване на настоящите нива.

В очакване на решението на Фед американският долар продължава да напредва срещу еврото. От 8:00 часа българско време курсът на долара се повишава от 1,5655 EUR/USD до 1,5579 EUR/USD. По този начин продължава значителната стабилизация на зелените пари, която започна в сряда и доведе до най-големия дневен ръст на долара за последните месеци. Тогава американската валута успя да спре срива си, довел до историческо дъно от 1,6013 EUR/USD, като вече се намира на близо 4,5 цента от него.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:09 | 12.09.22 г.
fallback