fallback

Британската икономика се забавя, върви по пътя на американската

Пренасянето на ипотечната криза на Острова и данните за ръста на икономиката затвърждават мнението, че Великобритания ще понесе доста негативно случващото се през последните месеци

12:18 | 25.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ръстът на британската икономика през първото тримесечие на годината се забавя, показват предварителните данни, публикувани днес от официалната статистика на Острова. 

През първите три месеца на годината брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с едва 0,4 на сто, отбелязвайки най-слабото си тримесечие за последните три години. За сравнение, ръстът през последните три месеца на 2007 година на тримесечна база възлезе на 0,6 на сто.

На годишна база растежът на БВП се забавя с 0,3 процентни пункта от 2,8 на сто през последното тримесечие на 2007 до 2,5 на сто за първите три месеца на настоящата година. Анализаторите прогнозираха ръст от 2,6 на сто.

Забавянето на икономиката на Великобритания се отдава на кризата във финансовия сектор, която доведе до ограничаване на кредитирането, ръст на лихвените проценти и дори до паника за клиентите на един от най-големите ипотечни кредитори в страната - Northern Rock. Ликвидната криза в банковата система дойде в резултат на проблемите на пазарите на недвижими имоти както вътре в страната, така и в САЩ.

Проблемите пред британската икономика на този етап са същите като в САЩ – спад на цените на жилищните имоти, нежелание на банките да се финансират взаимно, както и повишаване на лихвените проценти и други мерки по затягане на кредитирането на домакинствата и фирмите. Това кара мнозина да смятат, че Великобритания следва САЩ по пътя към икономическа рецесия.

Такива са възгледите и на Международния валутен фонд, който неотдавна направи прогноза, че Великобритания ще бъде най-силно засегнатата от ипотечната криза държава. От МВФ са на мнение, че имотите на Острова ще продължат да поевтиняват, което ще продължи да затруднява кредитирането и потреблението. Големите експозиции на местните банки на американския пазар допълнително ще утежнят ситуацията, тъй като може да се стигне до отписване на активи на стойност милиарди лири.

Основания за подобни твърдения не липсват с оглед силното отстъпление на валутите на двете страни от началото на годината и рекордните цени на суровините, които заплашват със усилване на инфлацията. Това от своя страна поставя пред централните банки сериозни изпитания, тъй като те трябва да направят избор дали да насърчат икономическия растеж с цената на висока инфлация или да се борят с обезценяването на парите, ограничавайки допълнително паричното предлагане и действайки срещу улесняването на отпускането на кредитите.

Подобно на американските си колеги и ръководителите на Английската централна банка предприеха няколко понижения на лихвения процент, като от изострянето на кризата са направили три редукции от по 0,25 процентни пункта, което доведе лихвата до 5,0 на сто. Освен това АЦБ редовно организира аукциони за наливане на ликвидност във финансовата система, но до момента не се наблюдава успокоение и стабилизиране на пазара. Това се вижда от повишението на междубанковите лихви и все по-големия брой участващи в аукционите банки.

Паралел между американската и британската икономика може да се направи и като се сравнят валутните курсове на двете държави. През последните месеци и американският долар, и британският паунд отбелязаха рекордни дъна срещу еврото. Движението на валутните курсове се насърчава и от големите търговски дефицити, които поддържат САЩ и Великобритания, като мнозина анализатори са на мнение, че подобна линия е умишлена и цели насърчаване на износа.

Каква е надеждата за Великобритания? Очевидната разлика между британската икономика и американската идва от пазара на труда. Докато в САЩ през последните месеци се наблюдава непрекъснат спад на заетостта и ръст на безработицата, то във Великобритания пазарът на труда остава силен и безработицата е на най-ниските си нива от години. Освен това отстъплението на британската валута срещу еврото значително насърчава износа за еврозоната, а поради факта, че Великобритания се намира в рамките на ЕС, тя получава значителни предимства пред САЩ. Именно на това трябва да се разчита, за да бъдат избегнати неприятни последици за една от най-големите икономики в Европа.

Днес британската валута поскъпна значително спрямо еврото, като от 0,7949 EUR/GBP в 8:30 часа българско време, паундът поскъпна до 0,7898 EUR/GBP в 11:30, когато бяха публикувани предварителните данни за БВП. Пазарите реагираха спокойно на новината и в първите 30 минути след решението не се забелязва рязка промяна в курса на двете валути, като лирата продължава да напредва. В 12:00 кросът е при 0,7887 EUR/GBP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:24 | 06.09.22 г.
fallback