fallback

Американският долар получава подкрепа от банките, бележи мощен ръст

Отчетите на водещите финансови институции в САЩ се движат около очакваното, най-тежко ще се отрази кризата на банките в Швейцария

16:14 | 18.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Доларът е на път да отбележи второ поредно дневно повишение срещу еврото, тъй като на пазарите постепенно се настанява усещането, че най-лошото от финансовата криза вече е отминало. Зелените пари буквално се изстреляха в следобедната валутна търговия, напредвайки спрямо всички основни валути. Повод за това дадоха финансовите резултати на най-голямата банка в страната Citigroup, чиито приходи за първото тримесечие падат по-малко от очакваното.

Същевременно с това немската банка Commerzbank разпространи анализ, който показва, че най-тежко от кредитната криза ще пострадат не банките от САЩ, а тези от Швейцария. До този извод е стигнал анализаторът на институцията Питър Диксън, който е установи, че относителното тегло на отписаните заради обезценки активи за банките от алпийската държава ще бъдат далеч по-големи от относителното тегло на отписванията към размера на американските банки, предава FTD.

В изследването си Диксън стига до извода, че швейцарските банки ще трябва да отпишат активи на средна стойност 40 на сто от счетоводната стойност на всичките си активи, докато немските и американските финансови институции ще бъдат принудени да отпишат „едва“ 15 до 20 на сто от активите си. От абсолютния размер на загубите обаче става ясно, че 47 на сто от всички отписвания ще бъдат понесени от банките в САЩ, 17 на сто – от тези в Швейцария и 15 на сто от немските банки. Загубите на британските банки ще бъдат далеч по-ограничени и ще останат под 5 на сто от общите загуби, но единствено при условие, че ипотечната криза в страната спре да се разраства.

От началото на кредитната криза досега загубите от отписвания на активи възлизат на 270 млрд. долара, смятат от Commerzbank, като очакванията им са за отписване на общо между 400 и 500 млрд. долара. Това от своя страна дава основание да се смята, че най-лошото от кризата вече отминава, тъй като предполагаемите загуби вече са преполовени.

При подобни настроения преминава и днешната валутна търговия, като след първоначалния възход на еврото заради производствената инфлация в Германия, доларът подскочи с над 200 пипса от 1,5950 EUR/USD в 12:00 часа до 1,5712 EUR/USD в 15:45.

Доларът отбелязва силен ръст срещу нискодоходните швейцарски франк и японска йена, което е сигнал за завръщане на рисковите апетити. В рамките само на днешната сесия зелените пари напредват с 2,76 на сто от 0,9995 USD/CHF в 9:00 до 1,0279 USD/CHF в 15:30. По отношение на йената доларът поскъпва до най-високите си нива от края на февруари насам, като в 15:45 кросът е при 104,41 USD/JPY. Това означава, че днес йената е изгубила 2,28 на сто от стойността си, а от началото на седмицата е поевтиняла с 3,26 на сто.

Развитието на валутната търговия дава големи основания да се очаква, че фондовите пазари вероятно също ще тръгнат в положителна посока и трайно да стабилизират нивата си. Все пак обаче трябва да мине време за трайно установяване на положителния сентимент, тъй като днешното рали се наблюдава в условията на липсващи новини за състоянието на американската икономика.

Минути преди началото на борсовата сесия в САЩ фючърсната търговия с основните индекси в страната показва силно позитивни настроения и прогнози за повишения в границите около 1,5 на сто за Dow Jones и S&P 500.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:09 | 05.09.22 г.
fallback