fallback

Доларът „подскочи“ в началото на седмицата

Американската валута получи подкрепа от срещата на Г-7, но не е сигурно дали ще успее да задържи позициите си

09:53 | 14.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Доларът отбеляза най-големия си ръст спрямо еврото за последните две седмици в началото на търговията тази седмица в резултат на изразените притеснения от страна на финансовите министри и ръководителите на централните банки в седемте най-развити икономики. Опасенията за последиците от обезценяването на зелените пари с 14 на сто през последната година станаха причина за първа промяна в гледната точка на Г-7 по отношение на валутните курсове за последните четири години.

В своето становище в края на форума представителите на Г-7 изразиха притеснение от „резките движения“ на валутните пазари. Това не се отрази върху търговията в края на миналата седмица, но с подновяването на сделките тази нощ доларът напредна силно с около цент и половина срещу еврото. Поскъпване се наблюдава още при японската йена и швейцарския франк, а със загуби започнаха австралийският долар и новозеландският му съименник.

Промяната в отношението на Г-7 към валутната търговия е най-значителна от срещата в Бока Рейтън през февруари 2004 година, когато представителите на неформалната организация за сътрудничество предупреждават за „прекомерна волатилност“ на пазарите, припомнят от Bloomberg.

Положителният ефект от становището на Г-7 върху курса на американската валута обаче едва ли ще се задържи дълго, тъй като в него не се споменава нищо относно планове за интервенция на валутните пазари или за някакъв вид други мерки за стабилизация.

Причина за краткотрайното въздействие на срещата на най-развитите държави върху търговията е и обстоятелството, че в своето комюнике участниците в срещата дори не споменават американския долар, а боравят с генерализации и събирателни понятия като валутни курсове и валутни пазари. Това кара мнозина да смятат, че американските власти фаворизират слабите нива на валутата си и ги приемат като средство за стимулиране на икономиката си.

Подобно е и мнението на две от най-големите банки в света – швейцарската UBS и американската Bank of America. В съобщение на първата се казва именно, че слабият долар е в интерес на САЩ, докато анализаторите на втората определят ефекта от срещата като краткотраен, тъй като акцентът в становището е поставен „върху волатилността, а не върху курсовете“.

Към момента фючърсните пазари показват шанс от 46 на сто за нова редукция на лихвения процент с 50 базисни пункта до 1,75 на сто по време на предстоящата на 29 и 30 април среща на Федералния резерв на САЩ. Изгледите за понижение до 2,0 на сто падат с 10 процентни пункта от 64 на 54 на сто за последната седмица.

Доларът стартира седмицата със скок от 1,5805 до 1,5671 EUR/USD, но ефектът наистина може да се окаже краткотраен, тъй като в 9:45 единната валута се възстановява до 1,5770 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:13 | 13.09.22 г.
fallback