fallback

Азиатските валути показват сила срещу долара

Държавите в региона са принудени да позволят на паричните си единици да поскъпнат заради тежката борба с инфлацията, която водят

10:52 | 10.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Валутите на водещите икономики в Азия показват сила срещу долара, като през последните дни бяха отбелязани редица рекорди. Основната причина за отстъплението на американската валута са слабите данни за състоянието на най-голямата икономика в света. Моментът беше използван от централните банки на някои от по-протекционистките банки в региона да позволят на паричните си единици да поскъпнат, тъй като в противен случай инфлационният натиск от САЩ може да се пренесе и към собствените им страни.

На фона на опасенията, че САЩ ще изпаднат в рецесия и новото отстъпление на долара, който се приближава на около половин цент от рекордното си дъно от 1,5903 EUR/USD спрямо еврото, валути като японската йена, сингапурския долар, малайзийския рингит и китайския юан регистрираха значителен напредък срещу зелените пари.

Като движеща сила на търговията тази седмица, наред с новините от САЩ, върху пазара силно се отрази и неочакваното решение на властите в Сингапур да увеличат ценовия рейндж, в който може да се търгува местната валута. Според анализатори тази стъпка се дължи на опитите на правителството да се бори с инфлацията, като вероятното поведение на властите ще бъде да продават евтините долари и да купуват йени.

Борбата с инфлацията, която се пренася глобално върху всички държави, възприели контролирано плаващ или фиксиран курс спрямо долара, тъй като пазарните механизми, водещи до промени във валутните курсове, не действат. Това се проявява като силен проблем за развиващите се страни, тъй като наред с вътрешния инфлационен натиск от икономическия растеж, те са подложени и на натиск отвън. Към момента Сингапур е държавата, която е предприела най-радикални стъпки в тази насока от азиатските икономики.

Решението за промяна на рейнджа за търговия на сингапурския долар доведе до поскъпването му с повече от 2 цента спрямо американския му съименник. Така тази сутрин в 9:00 българско време беше достигнат историческият рекорд от 1,3585USD/SGD. В началото на 2008 година кросът на двете валути беше 1,4396 USD/SGD, което означава, че сингапурският долар е поскъпнал с около 6 на сто.

Рекорд спрямо долара беше поставен и от китайския юан, който за пръв път след прекратяването на фиксирания курс между двете валути през 2005 година премина под 7 юана за долар. Това стана факт заради спекулациите, че централната банка на Китай ще направи опити за поскъпване на валутата с цел да бъде компенсирана поне част от рекордно високата вносна цена на ориза и петрола. Така днес юанът поскъпна до 6,9910 USD/CNY и възходът му от началото на годината надхвърля 4 на сто.

Действията на властите в Сингапур доведоха след себе си поскъпване на японската йена. Върху нейния курс влияние оказаха и данните за търговския баланс на страната, които показаха удвояване на търговския излишък спрямо предходния месец. Така през февруари износът на страната е превишил вноса с 2 468 трлн. йени. Новините доведоха до поскъпване на йената от 101,79 USD/JPY в 3:00 българско време до 100,81 йени за долар в 9:00.

С повишения срещу американския долар днес се представят още малайзийският рингит, който поскъпва с близо 1 на сто до 3,152 рингита за един долар, както и тайванският долар, който повиши стойността си с 0,4 на сто до 30,333 USD/TWD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:25 | 03.09.22 г.
fallback