fallback

Очаквания за редукция на лихвата на Острова, в еврозоната пак без промяна

Ситуацията в Обединеното кралство продължава да се влошава, което ще накара АЦБ да отстъпи, ръководителите на ЕЦБ остават безкомпромисни

08:18 | 10.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

За днес са насрочени поредните заседания на централните банки на Англия и на еврозоната, на които трябва да бъде взето решение за лихвения процент през следващия месец. Пазарите отново залагат на твърда политика от страна на Европейската централна банка и запазване на лихвения процент при 4,0 на сто, а по отношение на Великобритания мненията са обединени около редукция с 0,25 процентни пункта до 5,0 на сто.

Традиционно, първо ще стане известно решението на Английската централна банка. Едва ли данните за икономиката от последния месец ще могат да позволят на институцията да продължи борбата с инфлацията и да задържи лихвения процент без промяна, тъй като може да се окаже, че антиинфлационната политика ще се отрази негативно на икономическия растеж.

Ситуацията във финансовия сектор, както и пазарът на недвижими имоти на Острова вероятно ще принудят АЦБ да направи нов опит за стимулиране на кредитирането и икономиката. Мнозина анализатори вече са на мнение, че британската икономика вече върви по пътя на американската и това много скоро ще си проличи. Нестихващите проблеми с междубанковото кредитиране, което кара институцията да организира регулярни аукциони по наливане на ликвидност, допълнително водят до очаквания за по-ниски лихви.

Борбата с инфлацията по всяка вероятност ще остане на заден план и заради падащите цени на имотите, които според анализ на Halifax – Bank of Scotland (HBOS) през март са отбелязали най-големия си спад от над 15 години насам. Като основна причина за това се сочи именно затрудненото кредитиране, което силно ограничава търсенето на недвижима собственост.

В негативен аспект влияят и вчерашните данни за потребителското доверие на Острова, което според Nationwide Business Society пада до най-ниското си ниво от март 2004 година насам. Всичко това кара пазарите да очакват нова, трета редукция на лихвата от декември насам. Все пак прогнозите са, че АЦБ няма да повтори агресивните действия на Федералния резерв, който само в рамките на 3 месеца понижи лихвения процент с 2 процентни пункта.

На коренно противоположния полюс са очакванията за решението на Европейската централна банка. Прогнозите са, че тя ще задържи текущото ниво от 4,0 на сто, тъй като инфлационният натиск в еврозоната се усилва все повече и повече. Отбелязаните през март данни за ръст на потребителските цени с 3,5 на сто не биха позволили на институцията да понижи лихвения процент на този етап.

Именно данните за инфлацията накараха много от големите валутни брокери и анализатори да отложат времевия хоризонт на прогнозите за редукция на лихвения процент в еврозоната. В началото на годината се очакваше, че по време на второто тримесечие ЕЦБ ще започне да понижава лихвата, като прогнозите бяха за нива от 3,5 на сто преди началото на последното тримесечие. Така например, една от най-големите банки в Германия – Commerzbank очаква лихвеният процент да бъде понижен едва в края на годината, а не както прогнозираше по-рано, през юни.

Паралелно с високата инфлация през последния месец ставаме свидетели на все по-засилени опити за вербална интервенция на валутните пазари, които имат за цел да покажат сериозността на проблема и чрез изказване на опасения за състоянието на икономиката да се окаже натиск върху еврото. Такъв беше осъществен в резултат на новините за значителните отписвания на активи от страна на швейцарския гигант UBS и проблемите пред няколко немски банки. Те успяха да ограничат възхода на единната валута и тя навлезе в рейндж на нива около 1,56 – 1,58 EUR/USD, което дава глътка въздух на европейските износители.

Въпреки че спря поскъпването си спрямо долара, единната валута обаче регистрира нов рекорд спрямо британската лира. Вероятно това е и един от козовете на ЕЦБ, тъй като от институцията явно разчитат скъпото евро да охлади растежа, а оттам да спадне и инфлационният натиск. Когато той намалее, пък може би ще дойде моментът за стимулиране на икономиката с по-ниски лихви. Засега обаче пазарите са категорични – лихвеният процент в еврозоната ще остане 4,0 на сто.

*Решението на АЦБ ще бъде съобщено в 14:00 българско време, а това на ЕЦБ – в 14:45.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:24 | 07.09.22 г.
fallback