fallback

Централната банка на Япония с нов шеф

Първата задача на Масаки Ширакава ще бъде да даде обяснение за решението на централната банка да задържи лихвите в страната непроменени

10:49 | 09.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Японският парламент одобри Масаки Ширакава за управител на централната банка на страната, след като отхвърли предишните двама кандидати на правителството с обяснението, че не са достатъчно независими, съобщи ВВС. 

Първата задача на Масаки Ширакава ще бъде да даде обяснение за решението на централната банка да задържи лихвите в страната непроменени на ниво от 0,5%, което беше взето преди гласуването на парламента. Ширакава е участвал в заседанието в качеството си на изпълняващ длъжността председател на централната банка.

Ширакава пое поста изпълняващ длъжността, след като мандатът на предишния председател на банката Тошихико Фукуи изтече на 19 март.

Избирането на Ширакава става само няколко дни преди срещата през уикенда на Г-7 във Вашингтон, пише и Thomson Financial.

Първоначално правителството беше номинирало бившия финансов министър Тоширо Муто, а след отхвърлянето на кандидатурата му предложи за поста Коджи Танами, също бивш заместник-министър на финансите. Контролираната от опозицията горна камара на парламента обаче не одобри и него.

Според членовете на опозицията назначаването на бивши представители на финансовото министерство може да накърни независимостта на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:38 | 10.09.22 г.
fallback