fallback

Нови сигнали за понижение на лихвите в САЩ

Политиката за редукция на лихвения процент ще продължи заради нестабилността на финансовите пазари

10:38 | 04.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв на САЩ ще продължи курса си на понижение на лихвения процент, който доведе до най-агресивните редукции за последните 20 години. Както е известно, основната лихва в най-голямата икономика беше понижена с 3 процентни пункта от септември насам, като само от началото на 2008 година понижението възлиза на 2 процентни пункта. Серията от намаления на лихвения процент е безпрецедентна от избирането на контрола върху лихвата в страната за основен инструмент за въздействие на Фед през 1990 година.

Към момента лихвеният процент в САЩ е 2,25 на сто, като пазарите виждат шанс 1 към 5 той да бъде понижен с нови 0,5 процентни пункта до 1,75 на сто, съобщава Bloomberg. Едва преди два дни очакванията за редукция на предстоящата в края на месеца редовна среща на Фед възлизаха на 12 на сто. Причината за засилването на прогнозите за нови понижения са изказванията на официални представители на централната банка през последните дни.

Самият председател на Фед Бен Бернанке заяви в сряда пред Конгреса, че „централната банка е готова да отговори на всякакво развитие на ситуацията“ и посочи, че пазарите са подложени на „значително напрежение“. В същия дух се изказа и президентът на Фед-Ню Йорк Тимъти Гейтнър, според когото ръководителите на институцията трябва да продължат да „действат със същата решителност“.

Наред с готовността да действа решително, Бернанке за пръв път призна опасността икономиката на САЩ да изпадне в рецесия. Засега това не води до отстъпление на американския долар, но вероятно след днешните данни за пазара на труда в страната ще се изясни посоката на монетарната политика. Очакванията на анализаторите са, че безработицата в страната ще отбележи трети пореден спад.

Наред с растящата безработица, икономиката е изправена пред значителни проблеми заради ръста в цената на суровините. Той води след себе си трудности за домакинствата, които ясно се виждат от спада на потребителското доверие в страната. Поредният обезпокояващ доклад за доверието на потребителите показва, че четирима от всеки пет американци смятат, че нещата в САЩ вървят на зле. Според анкета, проведена от "Ню Йорк таймс" и "Си Би Ес Нюз", това е най-песимистичната оценка за общественото мнение за последните 20 години. 81% от запитаните смятат, че "нещата са тръгнали съвсем сериозно по грешния път", за разлика от 69 на сто миналата година и 35 на сто в началото на 2002 г.

През последното денонощие американската валута се движи в рейндж спрямо еврото, като кросът се движи в границите 1,5651 – 15680 EUR/USD. Все пак зелените пари успяха да напреднат срещу единната валута с около 2 цента от началото на седмицата и са на път да отбележат второ седмично повишение за последните три седмици. Стабилизацията на долара обаче не идва толкова като резултат от нещо положително в САЩ, а е по-скоро плод на сигналите за слабост от еврозоната.

Обяснението за поскъпването на долара може да се потърси в растящите през последните дни проблеми за европейския финансов сектор, твърдата политика на ЕЦБ по отношение на лихвения процент, която в момент на силна инфлация може да доведе до забавяне на икономическия ръст, както и в признанието на Фед, че САЩ са на прага на рецесия – нещо, което пазарите отдавна очакват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 01.09.22 г.
fallback