fallback

Джордж Сорос: Пазарите ще продължат да падат

След кратка стабилизация пазарът пак ще тръгне надолу, смята милиардерът

10:39 | 03.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Джордж Сорос оценява настоящото състояние на пазарите като „най-голямата криза от времето на Голямата депресия досега“, става ясно от интервю на милиардера, цитирано от Bloomberg. „В момента имаме добро пазарно дъно“, заявява той, визирайки възхода на индексите и долара след обявените на 17 март планове за придобиване на Bear Stearns от JP Morgan. Според Сорос обаче „това вероятно няма да се окаже финалното дъно“ и настоящата позитивна вълна вероятно ще продължи между месец и половина и три месеца.

Миналото лято пазарната нестабилност и усложняването на конюнктурата принудиха 77-годишният Сорос да се завърне към активното управление на своя Quantum Endowment Fund, който притежава активи на стойност над 17 млрд. долара. Както е известно, Сорос влага печалбата на фонда си в благотворителни каузи.

Интервюто на Сорос е свързано с представянето на неговата нова, десета книга, която е озаглавена „Новата парадигма за финансовите пазари“ (The New Paradigm for Financial Markets), която беше официално пусната в интернет днес. В творбата си милиардерът обяснява причините за настоящата криза, която води своето начало още от 80-те години на миналия век, и показва сделките, които е направил за предпазване на своето състояние.

През последните години Джордж Сорос се прояви като доста добър анализатор, залагайки за понижение в курса на долара, съкровищните бонове, както и на борсите в САЩ и Европа. Според него чуждите (за Америка) валути ще продължат да поскъпват, така както се очаква да стане и с фондовите пазари в Китай и Индия. Тези прозрения помогнаха на Quantum да реализира доходност от 32 на сто през 2007 година, когато много фондове по света отчетоха отрицателни резултати.

По думите на Сорос възходът на еврото и йената, който наблюдаваме от началото на 2008 година, вероятно ще продължи. От 1 януари досега доларът е отстъпил на единната валута със 7,5 на сто, а на йената – с 9,1 на сто, припомня Bloomberg. Причината за това е „нарастващото нежелание да се държат долари, въпреки че липсват подходящи алтернативи“.

Политиката, която води Федералния резерв, също тежи на американската валута, макар редукцията на лихвения процент вече да не може да продължава, смята Сорос. Мнението на Сорос е, че понижението от 5,25 на сто до 2,25 на сто е максимума, който могат да си позволят властите с оглед високата инфлация.

Корените на финансовата криза датират още от 80-те години на миналия век, когато на власт идват Роналд Рейгън в САЩ и Маргарет Тачър във Великобритания, обяснява Сорос. Причината за това е, че тогава започва създаването на балон на кредитните пазари, а регулациите на банките и финансовите пазари започват да стават все по-либерални. Вижданията на двамата лидери са били, че пазарите могат да се саморегулират и да се коригират в случай на необходимост. Вместо това обаче свободата е довела до балона на ипотечния пазар, който е повлякъл след себе си и останалата част от икономиката, заключава Сорос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:22 | 14.09.22 г.
fallback