fallback

Доларът изгуби спечеленото преди уикенда

Американската валута заличи възхода си от петък, след като валутните пазари заработиха на пълни обороти след празниците

12:47 | 25.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Доларът изгуби спечеленото през последния ден на миналата седмица, връщайки се на нивата си от четвъртък, 20 март. Основната причина за новото отстъпление на американската валута, която отново премина над нивото от 1,55 EUR/USD, според анализатори са повишените рискови апетити в резултат на позитивните новини за жилищния сектор на САЩ от вчера и ръста на борсовите индекси.

Прогнозите на повечето специалисти са, че слабостта на зелените пари и негативният сентимент спрямо долара ще се запазят и през следващите седмици, тъй като все още няма категорични сигнали, че САЩ могат да избегнат рецесията. Значителният ръст на американската валута от последната седмица, който доведе до поскъпване от 1,59 до 1,54 долара за евро, анализаторите отдават на дългата серия от почивни дни заради Великденските празници, която е накарала мнозина да затворят позициите си с цел минимизиране на рисковете, съобщават от Thomson Financial.

„С оглед несъмнено изкривената от прекалено малките обеми търговия през дългата пауза заради празниците, мнозина ще следят с интерес завръщането на дилърите на работа, с цел да установят дали поскъпването на долара може да се задържи в момент, когато идва краят на тримесечието“, смята Джеймс Хюгс, анализатор в CMC Markets, цитиран от fxstreet.com.

Според някои анализатори в момента зелените пари страдат заради новините около сделката между Bear Stearns и JP Morgan и в частност заради подобрените условия, които накараха мнозина да смятат, че ситуацията в ипотечния сектор не е чак толкова зле. За позитивните настроения относно бъдещето на американската икономика допринесе най-вече ангажиментът на Федералния резерв да гарантира проблемните експозиции в баланса на Bear в размер на 30 млрд. долара.

По принцип развитието на финансовите пазари в САЩ от близките дни „би трябвало да окаже директна подкрепа на зелените пари, но инвеститорите използват възможността да се пренасочат към по-високодоходни активи, с оглед на факта, че лихвеният процент в страната е най-нисък от целия блок на развитите държави, след този в Япония“, заявява Ханс Редекер, ръководител на дирекцията за валутни стратегии във френската банка BNP Paribas.

Към момента пазарите са насочили вниманието си към излизащите днес данни за потребителското доверие в САЩ за март, които трябва да бъдат публикувани в 16:00 часа българско време. От тях се очаква да покажат посоката на движение на курса на долара в следващите дни, тъй като доверието на потребителите е основен барометър за състоянието на икономиката.

Към 12:40 българско време курсът на долара е 1,5542 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:09 | 11.09.22 г.
fallback