fallback

Лихвите в САЩ ще бъдат понижени. Големият въпрос: С колко?

Предстоящата среща на Фед се очаква с голям интерес от пазарите, тъй като може да даде отговор на редица въпроси

07:49 | 18.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Днес предстои поредната редовна среща на Федералния резерв на САЩ. През последните месеци заседанията на управителния съвет на институцията придобиват все по-голяма популярност и попадат в полезрението на все по-голям кръг от хора.
 
Времето от последната редовна среща на институцията до днес ни направи свидетели на поредица от рекордни дъна, които отбеляза американският долар спрямо основните валути. Паралелно с това наблюдавахме скок в цените на суровините и нови исторически върхове за повечето от тях на фона на пропадащите индекси на фондовите борси. Всичко това накара мнозина да се вторачат в състоянието на американската икономика и новините, идващи отвъд Океана, търсейки причина да повярват, че ситуацията може да бъде овладяна.
 
Логичният въпрос преди така очакваната среща на институцията, който до голяма степен може да ни насочи какво да очакваме, е промени ли се нещо фундаментално през последния месец? Отговорът е сравнително лесен – не. Икономическите индикатори за състоянието на американската икономика не дават сигнали, че положението се подобрява, което означава, че от мерките на Фед до този момент няма особена полза.
 
Фундаменталното състояние на икономиката
 
Пазарът на труда продължава да показва слаби резултати, като през настоящия месец стана ясно, че работните места в САЩ изненадващо са намалели с 63 хил. през февруари. Броят на подадените нови молби за помощ при безработица неизбежно се повишава през последните седмици, а трайно ползващите помощ при безработица американци са най-много за последните 2 и половина години.
 
Същевременно въпреки силния спад в курса на американската валута, инфлацията през февруари остана без промяна, което развързва ръцете на Фед за по-агресивна редукция. В тази посока говорят и данните за продажбите на дребно през втория месец на годината, които неочаквано отбелязаха спад от 0,6 на сто на месечна база – сигнал, че потребителите вече се затрудняват от рестрикциите в кредитирането и високите цени на стоките.
 
Също в посока на по-голяма редукция говорят и цифрите от търговския баланс на САЩ. Те показват, че дефицитът в търговията нараства, но далеч под очакваните стойности. Това може да се тълкува като знак, че американските стоки стават все по-атрактивни и заради слабия долар успяват да срещнат по-високо търсене. Въпреки това обаче дефицитът продължава да расте, което в голяма степен може да се отдаде на скъпия петрол, който САЩ внасят.
 
Мерките на Фед
 
През последния месец от Федералния резерв направиха редица опити да стабилизират състоянието на пазарите и да върнат доверието във финансовата система. Най-ясно това се вижда от обявения план за наливане на ликвидност чрез предоставянето на 28-дневни заеми на първичните дилъри на съкровищни бонове, които ще могат да получат общо 200 млрд. долара под формата на държавни ценни книжа. Аукционите ще стартират на 27 март, като новото в този ход на Фед се състои в това, че като обезпечение за кредитите институцията ще приеме различни видове дългови ценни книги, включително и ипотечни облигации.
 
Освен това от Фед заявиха готовност да увеличат средствата, които ще отпуснат като заеми на търговските банки съгласно приетия по-рано план за финансиране чрез организирането на редовни аукциони, със 100 млрд. долара. Мерките по подобряването на ликвидността включват и допълнителни средства по договорените доларови средства, с които разполага ЕЦБ по суаповите депозити, които са разменени между двете банки. Това би позволило на ЕЦБ да предостави на търговските банки нови краткосрочни кредити в американската валута. 
 
Действието, което може би най-ясно описва желанието на Фед да повлияе на финансовите пазари и да предотврати разрастването на кризата, е взетото в неделя извънредно решение за понижаване на сконтовия лихвен процент в САЩ до 3,25 на сто, както и финансовата инжекция от 30 млрд. долара към JP Morgan с цел придобиване на Bear Stearns и погасяване на дълговете й.
 
Какво смятат трейдърите?
 
Решителността, с която действа централната банка в САЩ, навежда на мисълта, че Фед няма да се спре дотук и ще редуцира агресивно лихвения процент в страната. Към момента, по данни на Bloomberg, пазарите очакват с вероятност от над 90 на сто понижение на лихвата с цял процентен пункт до 2 на сто, което е по-силно дори от предприетата на 22 януари извънредна редукция с 0,75 процентни пункта.
 
Анкета, проведена сред читателите на Investor.bg през последния месец, показва, че за да успее да преодолее кризата, Фед ще трябва да продължи с пониженията на лихвения процент. Едва 17 на сто от участвалите общо 1 388 читатели смятат, че лихвеният процент вече е достигнал до границата, която не позволява повече понижения заради силния инфлационен натиск. Мнозинството от анкетираните – 34 на сто, очакват по-ограничено ново понижение до 2,5 на сто, 24 на сто са на мнение, че лихвеният процент следва да падне до 2 на сто, а 18 на сто очакват дори нива под тази граница, без оглед на последствията, свързани с инфлацията.
 
Дали обаче институцията ще остане твърда пред инфлационния натиск не може да се прогнозира със сигурност, тъй като отстъплението на американския долар вече доведе след себе си рязък скок в цените на суровините и нови рекорди за някои от тях. Това е и основната причина за огромния интерес, с който се очакват днешните действия на Федералния резерв.
 
Какво решение ще бъде взето за американските лихви предстои да разберем в 20:15 часа българско време.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:54 | 08.09.22 г.
fallback