fallback

Не се очакват промени на лихвата в еврозоната и на Острова

Банкерите от ЕЦБ и АЦБ заседават днес, силният инфлационен натиск вероятно ще им попречи да предприемат понижение на лихвените проценти

08:18 | 06.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Отново дойде време за редовните заседания на ръководителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ). При отсъствието на голямо количество новини от фундаментален характер за двете от основните икономически зони в Европа, от началото на седмицата търговията се определяше най-вече от изявленията на високопоставени представители на ЕЦБ. Изявленията подсказват притеснение от високите курсове на еврото, но същевременно не се вижда категорична позиция за понижение на лихвите, което кара трейдърите да залагат на запазване на нивата им непроменени и за еврозоната, и за Обединеното кралство.

Традиционно, първо ще бъде обявено решението на АЦБ, което ще стане в 14:00 българско време днес. На предишната среща на институцията лихвата на Острова беше редуцирана с 0,25 процентни пункта до 5,25 на сто. Протоколът от заседанието показа, че решението е взето категорично с осем гласа „за“ и един в подкрепа на по-агресивна редукция. Това накара мнозина да смятат за сигурно третото понижение на лихвата в рамките на последните четири месеца.

Към момента обаче пазарите не залагат на подобен ход заради няколко обстоятелства. На първо място стоят новите рекордни цени на суровините, които заплашват страната със силен инфлационен натиск. Заложеният от банката таргет за ръста на цените вече е подминат, като прогнозите са до края на годината инфлацията да надхвърли 3 на сто. Подобен ход на събитията би бил в противоположна на целите на АЦБ посока, тъй като приоритет номер едно за институцията остава поддържането на ценова стабилност.

Данните за състоянието на британската икономика от последните дни показват стабилизиране, което също накланя везните в полза на запазване на лихвите с цел борба срещу инфлацията. PMI индексът за сферата на производството се увеличи през февруари с 0,7 пункта до 51,3 пункта, а този за непроизводствения сектор нарасна с 1,5 пункта до 54,0 пункта. В противоположна посока обаче могат да подействат данните за потребителското доверие за февруари, което падна с три пункта спрямо предходния месец до 78,0 пункта.

Позицията на ЕЦБ по въпросите на монетарната политика е далеч по-строга, което прави шансът за изненадваща редукция на лихвения процент изключително малка. От средата на миналата година, когато започна изострянето на проблемите, свързани с ипотечния сектор на САЩ, институцията провежда политика по запазване на лихвите като опит за преодоляване на инфлационния натиск.

Лихвеният процент в еврозоната е 4,0 на сто и най-вероятно ще остане толкова и след утрешната среща на ръководителите на ЕЦБ. Редица данни за еврозоната показват, че въпреки кризата, европейската икономика успява да поддържа развитието си. На първо място това се вижда от окончателните данни за брутния вътрешен продукт през последното тримесечие на 2007 година, който е нараснал с 2,3 вместо с очакваните 2,2 на сто на годишна база. Освен това безработицата падна до нова рекордно ниска стойност от 7,1 на сто за януари. През месеца излязоха и силни данни за състоянието на икономиките на Франция и Германия, където бизнес доверието постепенно се завръща.

Срещу промяната на монетарната политика говорят основно данните за инфлацията в еврозоната. На годишна база през януари тя вече достига 3,2 на сто, а предварителните данни за февруари показват запазване на високата стойност. Съчетано с новите ценови рекорди при повечето суровини, което ще повлияе на потребителските и производствените цени в следващите месеци.

По-важно от самото решение за лихвите и с по-голямо значение е какво ще каже президентът на ЕЦБ по време на пресконференцията, която е насрочена за 14:45 българско време. Тя ще бъде следена с голям интерес, тъй като всяка индикация за бъдещата посока на монетарната политика на институцията или извеждането на икономическия ръст на преден план от страна на Жан-Клод Трише може да доведе до рязко отдръпване на еврото от рекордните нива от над 1,50 EUR/USD, които се задържат вече цяла седмица.

Опити за вербално въздействие върху курса на еврото видяхме през последните дни от няколко посоки, но един категоричен ангажимент в официалното обръщение на президента на ЕЦБ би означавал много повече за движението на кросовете. В началото на седмицата първо самият Трише заяви, че Федералният резерв на САЩ трябва да предприеме мерки за стабилизиране на долара, после подобно изказване направи и финансовият министър на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Изказване срещу високата стойност на еврото направи и ръководителят на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, според когото единната валута вече е надценена.

Едва ли обаче ще станем свидетели на някаква категорична промяна, а по-скоро на загатване за монетарната политика в рамките на период от няколко месеца. А дотогава лихвата в еврозоната по всяка вероятност ще си остане 4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:46 | 04.09.22 г.
fallback