fallback

Credit Suisse: САЩ може да изгубят войната срещу рецесията

Въпреки съвкупността от мерки за борба срещу кризата американската икономика може да се забави значително

14:31 | 25.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Дори и да успеят да спечелят битката срещу навлизането в рецесия тази година, ръководителят на Фед Бен Бернанке, президентът Джордж Буш и Конгресът рискуват да изгубят войната за стабилизиране на икономиката в дългосрочен план. Според анализатора от Credit Suisse Нийл Сос, проблемите в САЩ не са феномен с продължителност едно-две тримесечия и кризата не е с V-образен характер, а представлява сценарий за забавяне на икономиката, пише Bloomberg.
Според редица анализатори растежът на американската икономика ще бъде подкрепен от увеличението на потребителските разходи в резултат на данъчните отстъпки, възлизащи на над 100 млрд. долара, които бяха приети от Конгреса и одобрени от президента Буш. След еднократното действие на стимулите обаче може да има обратно залитане, тъй като слабостта и проблемите на американската икономика ще останат, смята Сос.
Липсата на резултат от понижението на лихвите показва неспособността на монетарните похвати да подобрят положението, смята още анализаторът, според когото американската икономика ще забави ръста си до 1,3 на сто през 2008 г., а през 2009 г. брутният вътрешен продукт ще нарасне с 1,5 на сто.
Федералният резерв на САЩ вижда далеч по-перспективна картина, залагайки на ръст от над 2 на сто за следващата година и връщане на инфлацията под 2 на сто. В условията на растящите цени на суровините и отслабването на американския долар обаче това изглежда доста трудно осъществимо. До момента най-агресивната кампания по редукция на американските лихви от 2001 година насам не помага за стабилизирането нито на икономиката, нито на финансовите пазари, показва анализ на Bloomberg.
Американският долар започна новата седмица с ръст спрямо еврото. До момента при отсъствието на икономически новини от еврозоната и в очакване на данните за американския сектор на недвижими имоти, които трябва да бъдат публикувани по-късно днес, доларът напредва от 1,4828 EUR/USD при стартирането на търговията до 1,4802 EUR/USD към 14:15 българско време.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:10 | 18.08.22 г.
fallback