fallback

Ново понижение на долара спрямо йената и еврото

Американската валута стабилизира курса си спрямо британската лира и австралийския долар

16:46 | 19.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Американската валута започна седмицата с нови понижения спрямо основните валути. След като успя да стабилизира позициите си през миналата седмица, днес доларът започна нови отстъпления.
Поради липсата на новини относно важни индекси за състоянието на водещите икономики днес, основните фактори, които движеха търговията, бяха изказванията на държавите от ОПЕК по отношение на долара от почивните дни и очакванията за влошаване на кредитната криза в САЩ.
По време на срещата на ОПЕК шест от държавите в Персийския залив изказаха мнение за повишаване на стойността на валутите си спрямо долара и фиксиране при нови, по-високи нива заради проблемите, които са свързани с поевтиняването на американската валута. Критиката към долара доведе до понижение на стойността му, както и до намаляване на рисковите експозиции.
Сред валутите, които успяха да повишат стойността си спрямо зелените пари са японската йена, еврото и новозеландският долар. След първоначалните загуби доларът успя да стабилизира позициите си по отношение на британската лира и австралийския долар.
Йената регистрира най-силно поскъпване спрямо долара в резултат на намалената атрактивност на carry-trade-a заради проблемите в ипотечния сектор на САЩ, които водят до нови съобщения от страна на различни финансови институции за загуби от високорискови заеми или други видове финансови инструменти, зад които стоят лоши кредити. Седмицата започна при курс 111,06 йени за долар, а към 16:15 един долар вече струва 110,33 йени. Най-високото ниво на японската валута беше регистрирано в 13:15 при 110,14 USD/JPY.
Еврото също поскъпна спрямо зелените пари, като за това оказа влияние и изказването на представители на Венецуела и Иран, че е необходимо цените на петрола да се определят в по-стабилна от американската валута. В началото на азиатската сесия едно евро струваше 1,4663 долара, като впоследствие американската валута отстъпи до 1,4687 EUR/USD. По време на сесията в Европа обаче евровалутата отстъпи до 1,4627 EUR/USD, a към 16:15 курсът е 1,4662 долара за евро.
Стабилно спрямо американската валута се представи новозеландският долар. Той продължава да поскъпва въпреки намалените апетити за carry-trade. Причината за това са еднозначните сигнали за увеличение на лихвените проценти в страната. От курс 0,7570 NZD/USD в началото на седмичната търговия „кивито“ поскъпва до 0,7587 NZD/USD в 16:15 часа.
Американският долар успява да задържи позициите си спрямо британската и австралийската валута, като за това допринася липсата на новини от тези две държави. По отношение на британската лира курсът на долара се движеше променливо. Седмицата започна с поскъпване на лирата от 2,0545 GBP/USD до 2,0562 GBP/USD в 3:00 българско време, като впоследствие доларът поскъпна до 2,0454 GBP/USD. Към 16:15 една лира се разменя за 2,0528 долара.
Австралиецът понижи курса си заради ограничаването на carry trade-a. При стартирането на седмичната търговия австралийският долар отбеляза ръст от 0,8931 AUD/USD до 0,8995 AUD/USD в 2:45. Впоследствие обаче американската валута успя да възстанови загубеното и към 16:15 курсът е 0,8901 AUD/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:34 | 03.09.22 г.
fallback