fallback

Какво ще реши Фед за лихвите в САЩ?

По-голяма е вероятността водещите банкери в САЩ да предпочетат повишаване на инфлацията пред цялостно забавяне на икономиката

08:33 | 31.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Въпросът за лихвените проценти в САЩ през последните седмици придоби небивала популярност. Ежедневно се правят прогнози за тяхното равнище, като всеки един показател за американската икономика се наблюдава под лупа.
Интересът по темата е оправдан с оглед ролята, която играят Щатите в световната икономика, значението, което има курсът на валутата на страната. В голяма степен от него се определят цените на суровините в световен мащаб. Това е причината погледите на трейдърите да са насочени към предстоящото днес решение за американските лихви.
Какво може да се очаква?
С оглед на настоящата ситуация в американската икономика – слаби данни за строителството и пазара на труда, постепенно повишаване на инфлацията и рекордни цени на петрола заради слабия долар - ръководителите на Фед ще трябва да направят труден избор.
Запазване на лихвите би довело до стабилизиране на американската валута, но би нанесло удар върху по-голямата част от икономиката. Ситуацията на жилищния пазар се влошава с всеки изминал месец, а банките и останалите кредитни институции прилагат все по-стриктни процедури при отпускането на ипотечни заеми.
Свиването на пазара на имоти довежда до намаляване на потребителските разходи, а 2/3 от БВП на САЩ е съставен именно от тях. Това е основната причина специалистите да предполагат, че ще станем свидетели на ново понижение на основната лихва до 4,5 на сто.
Такъв ход би довел до ново обезценяване на американската валута – до каква степен не може да се каже предварително, тъй като пазарът вероятно вече е калкулирал подобни очаквания. При всички случаи обаче поевтиняването на долара ще доведе до инфлация в страната. Основната причина за това няма да бъдат единствено високите цени на петрола, а също така увеличената парична маса в обращение и повишените цени на вноса.
Умереното отслабване на долара и ограничената инфлация обаче според представителите на Фед играят по-второстепенна роля. Проблемът е доколко инфлацията ще остане ограничена. Както е известно, в периоди като този, когато се намаляват лихвите, за да се стимулира потреблението, често се стига до ситуация, в която потребителите злоупотребяват с намеренията на Централната банка. Така се стига до затворен кръг – потребителите взимат заеми (включително ипотечни), които не могат да обслужват, потреблението се свива, икономическият растеж бива застрашен и Централната банка трябва да намали лихвите, за да се стабилизира положението.
Повечето специалисти предвиждат намаление на лихвите, тъй като е по-малко вероятно от Фед да жертват икономическия растеж в страната за сметка на инфлацията. В тази насока са и повечето прогнози – намаляване на лихвите с 0,25 процентни пункта до 4,50 на сто. При първите сериозни сигнали за стабилност обаче е вероятно да станем свидетели на рестрикции с оглед намаляване на паричната маса и инфлационния натиск.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:50 | 07.09.22 г.
fallback