fallback

С над 70% е нараснал обемът на валутната търговия за три години

Дневният оборот на търговията с валута и валутни деривативи е 3,2 трлн. долара, структурата на пазара се променя, а с това нарастват и възможностите за печалби

17:32 | 26.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

През последните години финансовите пазари са се променили изключително силно. Това става ясно от изследване на Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements), което показва, че дневният оборот на валутния пазар е достигнал 3,2 трилиона долара. Тази стойност е със 71 на сто по-висока от регистрираната преди три години и представлява най-голямото увеличение откакто институцията публикува подобни проучвания.
Освен обема, валутната търговия е променила и структурата си. С въвеждането на единната евровалута конкуренцията пред американския долар се е повишила, тъй като зад еврото стои една силна и развита икономика и то има потенциала да играе водеща роля на валутния пазар. Пускането на еврото в обращение през 2002 година и засилването на употребата му като разплащателна единица в търговията с трети страни довежда до лидерска позиция на двойката евро-долар в световния обмен. На нея се падат около 27 на сто от цялата валутна търговия, става ясно от публикация на банката.
Паралелно със засилването на еврото, основният финансов център в Германия – Франкфурт, губи от позициите си, като на него се падат 2,5 на сто от търговията, при положение че през 2003 година сделките са били около 5 на сто. Своята тежест увеличават Англия и Швейцария, на които се падат съответно 34,1 и 6,1 на сто от търговията, като при предишното изследване те са притежавали 31,3 и 3,3 на сто от световния валутен обмен.
В последните години силно нараства и обемът на търговията с деривативни инструменти. По последни данни тя се оценява на около 2,1 трлн. долара, което означава, че делът й вече достига 2/3 от общия валутен пазар.
За силното развитие на търговията с деривативни инструменти допринасят няколко фактора. Това са превръщането на валутите в самостоятелен клас активи, където инвестират както институционални, така и малки инвеститори. Спекулативните сделки от типа carry trade също допринасят за увеличения обем на деривативите, тъй като за изпълнението им инвеститорите се нуждаят както от налични средства, така и от валутни сделки с падеж след определен срок (форуърди, фючърси и т.н.). Не на последно място трябва да се посочи и развитието на платформите за търговия, които позволяват да се сключват сделки само с натискане на един клавиш и на по-ниски цени.
Данните показват, че търговията с валута, независимо дали на паричния или на деривативния пазар, силно нараства през последните години. Това, от своя страна, води след себе си някои последици.
На първо място се променя отношението между обменните курсове и капиталовите и търговски транзакции. Докато преди години курсовете на валутите са зависели силно от стокообмена и капиталовите потоци, днес може да се каже, че тенденцията е на загубване на връзката помежду им. Така например при carry trade-a се използват лихвените диференциали в страните, но също така и заради компютърната търговия и по-ниските транзакционни разходи се дава възможност за извличане на арбитражна печалба дори при много малки пазарни несъвършенства.
На второ място може да се посочи и изменената структура на деривативния пазар. Увеличаването на обема му довежда до създаването на все повече инструменти и превръщането на деривативната търговия в основен стълб на спекулативните сделки с лихвени проценти и валути. Така например т.нар. суап сделки, при които дадена валута се купува едновременно спот и се продава форуърд увеличават обема си от 0,94 на 1,7 трлн. долара.
Увеличаването на обема на търговията и отделянето на валутите от търговията на държавите в бъдеще би могло да доведе до стабилизиране на пазарите. Това е особено за големите корпорации и банкови институции, които участват на пазара основно за да се предпазват от загуби при валутните колебания, предизвикани от икономическите новини за отделните държави. Дали ще стане така обаче е трудно да се каже, защото участниците на пазара са твърде много и всеки от тях преследва своите интереси. Едно е сигурно обаче – щом обемът на търговията се увеличава, значи се увеличават и възможностите за спекулативни печалби.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:11 | 31.08.22 г.
fallback