fallback

Австралийският долар ще расте спрямо канадската валута

Анализатори предричат поскъпване на австралиеца спрямо канадския долар заради запазените лихвени нива и развитието на икономиката

12:14 | 08.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Запазеното на 5 септември лихвено ниво от 6,5 на сто в Австралия ще доведе до ръст от около 5 на сто на австралийската валута спрямо канадския долар, става ясно от прогноза на Royal Bank of Canada (RBC). Подразделението на RBC, което се грижи за инвестиционното банкиране предвижда, че „австралиецът“ ще достигне цена от 0,9050 канадски цента, съобщава Bloomberg. Към момента кросът на двете валути е 0,8636 CAD/AUD.
Развитието на икономиката в Австралия е най-силното за последните три месеца и налага задържане на рекордните за последните11 години лихвени нива с цел потискане на инфлацията в страната. На 5 септември Централната банка на Канада запази лихвите непроменени, както се очакваше, и така те останаха на ниво 4,5 на сто. Целта на банкерите в страната е преди да бъдат предприети промени на лихвения процент да може да бъдат поне приблизително оценени щетите от кризата в ипотечния сектор на САЩ за канадската икономика.
Валутите на двете бивши колониални държави постигнаха рекордни нива спрямо щатския долар през юли тази година. Австралийската валута стигна до най-високото си ниво за последните 18 години, докато канадският долар покори 30-годишен връх. Причината за това е растежът на световната икономика, която се нуждае от все по-големи количества стратегически суровини, каквито двете държави притежават.
Докато в Канада се наблюдава спад в ръста на икономиката, който може да бъде отчасти обяснен и с кризата в САЩ, Австралия, която е важен търговски партньор на Китай, бележи значително развитие. Китайската икономика към момента е жадна за въглища, желязо и други рудни изкопаеми и поема значителна част от австралийското производство, създавайки по този начин нови работни места в Австралия.
Австралийската икономика нарасна с 4,3 на сто на годишна база за второто тримесечие, като прогнозите са за запазване на ръста през цялата година, защото търсенето от китайската икономика позволява движение, независещо от сътресенията на световния пазар. Същевременно канадската икономика забави ръста си на годишна база от 3,9 на 3,4 на сто за тримесечието. Това се дължи както на проблемите в САЩ, така и на по-ниските цени на петрола през периода април – юли 2007 година.
Положителните резултати на австралийската икономика за първото шестмесечие на годината показаха ръст на продажбите на дребно, разрешителни за строеж и на разходите за потребление, който значително превишаваше прогнозите на специалистите. Това спомогна на „австралиеца“ в края на месеца да се повиши с 4,6 на сто от дъното спрямо канадския долар, регистрирано на 17 август на ниво 0,8274 CAD/AUD.
Ако бъдат сравнени лихвените проценти в двете страни, става ясно, че за спекулантите е изгоден carry trade с двете валути, тъй като в Австралия лихвите са 6,5 на сто, а в Канада – 4,5 на сто. Въпреки това обаче най-изгодно за практикуващите такъв тип сделки си остава тегленето на заеми в японски йени и инвестирането във високодоходни валути.
Йената обаче остава по-рискова за инвестиции поради трудностите в японската икономика, които станаха ясни от последните данни за капиталовите инвестиции и строителството. Освен това настоящата ситуация на финансовите пазари прави рисковете от тази търговия по-големи и в последно време се наблюдава спад на carry trade-a и поскъпване на йената.
През следващите дни с голям интерес се очакват данните за издадените разрешителни за строеж и за нивото на безработица в страната, от които се предполага, че ще стане ясно дали реалната икономика е засегната от кризата в САЩ. Специалисти, цитирани от Bloomberg, са на мнение, че строежите ще отбележат спад, което ще допринесе за отслабването на канадския долар.
От всичко казано дотук може да се предположи, че прогнозата на RBC е по-вероятно да се сбъдне и канадският долар да поевтинее спрямо австралийския. Във валутната търговия обаче никога не може да се направи категорична прогноза, което именно се използва от спекулантите, чиято цел е да играят срещу очакванията на мнозинството участници на пазара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:57 | 31.08.22 г.
fallback