fallback

Защо доларът се покачва въпреки кризата в САЩ?

Щатската валута бележи ръст, за който спомагат основно ниската ликвидност на банките и търсенето на долари

17:50 | 14.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

През последните две седмици на финансовите пазари се наблюдава повишаване на курса на долара спрямо водещите валути и по-специално спрямо еврото. Причините за това се крият в ипотечната криза в САЩ.

Парадоксално, но именно секторът, въвел световните пазари в мащабна криза води до възстановяване на позициите на щатската валута. Нуждата от долари за погасяване на заемите, теглени от редица фондове за закупуване на високорискови ипотечни ценни книжа ги принуди да търсят щатската валута. Увеличаващата се несигурност в кредитния пазар в САЩ накара и много инвеститори да изтеглят средтвата си от фондовете, свързани с ипотечния сектор. Така фондовете започнаха да купуват долари, с които да покрият задълженията си към инвеститорите.

Редом до такива фондове, долари търсят и фирми като XA Investment Managers, Investec Asset Management Ltd. и FX Concepts Inc., които залагат на бъдещи печалби от сектора и продължават да инвестират в него.

За последните три борсови сесии американската валута възстанови 1,4% от стойността си спрямо еврото и 1,2% спрямо британския паунд, като изгледите, според изявление на Мансур Удин (ръководител на отдел валутна стратегия във втория по големина валутен дилър в света UBS AG) пред Bloomberg, са тренда да се запази и през следващите няколо дни.

Поскъпването на американската валута е предизвикано и от интервенциите, които централните банки на водещите световни икономики направиха през последните няколко дни. Най-голям дял в тях заема ЕЦБ, която само на 9 август инжектира близо 95 милиарда евро във финансовата система. През следващите дни банката на ЕС продължи да налива пари във финансовата система, с което допринесе за отстъпването на еврото.

Случващото се на световния пазар възобнови дискусията относно лидерската позиция на долара като световна валута. Въпреки, че през последните 5 години щатската валута понижава нивата си спрямо останалите, според МВФ тя остава основната валута, в която централните банки държат своите резерви, както и предпочитана валута за "убежище" при наличието на криза.

Добрите новини за долара идват след публикуваните по-рано през годината прогнози, че ЕС ще успее да задмине ръста на САЩ и двете водещи икономики ще отбележат повишения от съответно 2,6% и 2% през 2007 г.. Именно представителите на финансовия сектор в ЕС подкрепят тренда на долара в последните дни. Според Bloomberg се наблюдава все по-нарастващо присъствие на европейски фирми сред заемащите долари от базираните в САЩ банки.

На 9 август най-голямата френска банка - BNP Paribas SA, реши незабавно да закупи долари, за да откупи несигурните си дялове във фондове, инвестирали във високорискови активи, като само седмица по-рано изпълнителният директор на банката Baudouin Prot заяви, че банката не е подложена на риск. По данни на икономисти от Wrightson ICAP, обаче в часа на изявлението на BNP американският валутен пазар е бил затворен и това е затруднило значително покупката на долари, което от своя страна допълнително е допринесло за поскъпването на щатската валута.

Освен BNP удари търпят и други европейски банки. Немската IKB Deutsche Industriebank AG разкри данни за очаквани потенциални загуби в размер на 3,5 млрд евро, което принуди немското правителство да предприеме мерки за подпомагане на институцията. Холандският NIBC Holding NV също съобщи на 9 август, че от началото на годината са загубени 137 млн. евро от инвестиции с рискови ипотеки в САЩ.

Всички тези обстоятелства предизвикват криза в ликвидността по отношение на долара, което покачва цената му. Дали тенденцията ще се запази и занапред зависи от развитието на кризата в ипотечния сектор и на способността на банките да устоят на нарастващите загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:42 | 09.09.22 г.
fallback