fallback

Промишленото производство в Япония с първи ръст от 4 месеца насам

Цифрата съвпадна със средните очаквания на анализаторите, докато министерството предвиждаше ръст от 1,9%

10:03 | 30.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Промишленото производство в Япония нараства с 1,2% през юни спрямо май, което е първо покачване на индикатора от четири месеца, стана ясно от обявените днес данни от японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността.

Цифрата съвпадна със средните очаквания на анализаторите, докато министерството предвиждаше ръст от 1,9%.

На годишна база покачването възлиза на 1%.

През миналия месец производството на електроуреди в страната се е увеличило с 3,2% спрямо май, най-вече благодарения на екраните с течни кристали (LCD). Продукцията на оборудване за сферата на информационните технологии бележи ръст от 0,4%, формиран основно от мобилните телефони и персоналните компютри.

При електронните играчки растежът е 15,8% заради ударното производство на новите конзоли за видеоигри Wii на Nintendo и PlayStation 3 на Sony.

Производството на транспортно оборудване е нараснало с 2,7%, като тук причина за растежа са високопроходимите автомобили.

За сметка на това има спад в продукцията на полупроводници – от цели 19,5% спрямо предходния месец.

Според властите японските мениджъри на промишлени предприятия очакват покачване от 1,8% на производството през юли и 4,9% през август. От икономическото министерство обаче уточняват, че е възможно реалните цифри за юли да са под тези очаквания заради силното земетресение в страната от 16 юли, което причини големи разрушения и спря работата на много заводи на различни компании.

Днес японската йена отчете ръст спрямо щатския долар и към момента е на ниво от 118,74 спрямо 118,10 в началото на днешната азиатска сесия. Едно евро се раменя за 162,04 йени в сравнение със 161,40 рано тази сутрин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:33 | 10.09.22 г.
fallback