fallback

Carry trade сделките бяха успешна стратегия и през последните три седмици

От началото на юни валутна сделка по посока на лихвения диференциал можеше да донесе над 6 на сто възвръщаемост без никакъв ливъридж

15:28 | 22.06.07 г.

Сделките от типа carry trade се оказаха успешна стратегия за търговия на валутните пазари и през последните три седмици.
При сделки от този тип инвеститорите използват нисколихвени йени, за да инвестират във високодоходни активи в други страни. Така инвеститорът реализира арбитражна печалба от разликата между основните лихвени проценти на тези страни. Най-предпочитани валути за кредитиране на carry trade сделки са валутите на страните с ниски лихвени проценти като Япония и Швейцария, а обект на инвестициите са страни като Нова Зеландия, Австралия и Великобритания, където лихвените проценти са високи.
Така, когато на пазара има такива сделки, обикновено високодоходните валути поскъпват спрямо нискодоходните.
Според теорията за ефективните пазари обаче, спекулантите не би трябвало да реализират печалба от тези сделки и разликата между доходността на облигациите на двете страни отразява инвеститорските очаквания за поевтиняването на високодоходната валута спрямо нискодоходната. Т. е., когато инвеститорът реши да погаси заема си в йени например, на теория неговата инвестиция ще се е обезценила точно с толкова, колкото е била арбитражната печалба от лихвената разлика.
Неведнъж обаче, практиката не върви успоредно с теорията и този път не е изключение. През последната година именно carry trade сделките (по посока на лихвения диференциал) бяха една от най-печелившите стратегии. Ниските лихвени проценти в Япония и като цяло проблемната икономика на страната стимулираха поевтиняването на йената.
Доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на Япония е по-ниска от тази на облигациите със същия матуритет на Австралия, Великобритания, САЩ и Германия със съответно 4,36 на сто, 3,63 на сто, 3,29 на сто и 2,76 на сто.
От началото на юни сделките по посока на лихвения диференциал, или закупуването на високолихвени валути с нисколихвени можеше да донесе над 6 на сто без ливъридж. При ливърдиж от 1 на 100 (или марджин изискване от 1 на сто) това са 600 процента печалба.
Една от най-поскъпналите двойки бе NZD/JPY, която от началото на този месец регистрира ръст от над 5 на сто, или повече от 500 пипса. Основният лихвен процент в Нова Зеландия е 8 на сто – най-високият измежду тези на развитите икономики. В началото на месеца един новозеландски долар се разменяше за малко по-малко от 90 йени. Към момента той струва 95,06 йени.
Ситуацията при кроса GBP/JPY е сходна. От началото на месеца паундът е поскъпнал с 3,71 на сто спрямо йената, или над 800 пипса. На Острова цените на заемите са 5,5 на сто, като изгледите са скоро да се повишат до 5,75 на сто.
USD/JPY спечели 3,88 на сто от 1 юни до днес, или над 450 пипса. Към момента един долар се търгува на 124,16 йени, а в началото на месеца той бе едва 119,50 йени.
Друга високодоходна валута – австралийският долар, също се повиши значително спрямо йената. AUD/JPY регистрира ръст от 6,06 на сто от началото на месеца и към момента един австралийски долар се разменя за 105,25 йени. Това е с около 620 пипса по-високо от стойностите на двойката на 1 юни.
При carry trade сделките с швейцарския франк се наблюдава същият ефект, въпреки че понижението на франка не бе толкова драстично.
Швейцарският франк загуби 4,9 на сто спрямо новозеландския долар и към момента се търгува на 0,9440 франка за един новозеландски долар. В началото на месеца новозеландският долар бе 0,9000 франка. Швейцарската валута поевтиня и срещу щатския долар с 2,19 на сто за последните три седмици. Спрямо английския паунд, франкът поевтиня с 2,04 на сто за същия период. Спрямо австралийския долар франкът се обезцени с 3,10 на сто.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:27 | 12.09.22 г.
fallback