fallback

Goldman: Carry trade сделките може да намалеят в бъдеще заради волатилност

Щатската банка съветва клиентите си да се съсредоточат в carry trade сделки със страни като Бразилия и Индия

13:15 | 14.06.07 г.

Carry trade сделките може да намалеят значително през следващите месеци поради високата волатилност на финансовите пазари, считат анализатори от щатската инвестиционна банка Goldman Sachs, цитирани от Bloomberg.
Високата волатилност на акциите и облигациите в световен мащаб може да бъде причина за „стопяване“ на печалбите от едни от най-печелившите сделки на международните валутни пазари – тези от типа carry trade.
При тях инвеститорите финансират високодоходни активи в страни с високи лихвени проценти като Бразилия, Нова Зеландия, Великобритания и САЩ. Печалбите от тези сделки обаче зависят от стабилността на високодоходните активи и така голямата волатилност може да бъде предпоставка за ниски печалби (или дори загуби) по позициите.
През последния месец инвеститорите се обърнаха на 180 градуса – престанаха да калкулират спад в лихвените проценти в САЩ и започнаха да спекулират за възможни увеличения на цените на заемите поради добрите икономически данни от най-голямата икономика в света. Това добави към цялостната волатилност на финансовите пазари.
Има тясна връзка между волатилността на пазарите и печалбите от carry trade сделките, считат анализатори на Goldman. Тъй като много от взетите на заем йени и швейцарски франкове се инвестират във фондове, печалбите от тези сделки зависят от печалбите на фондовете. Много фондове измерват възвращаемостта си чрез съотношението на Шарп, според което печалбата на фонда представлява възвращаемостта спрямо волатилността на тази възвращаемост. Така увеличение на волатилността без реално увеличение на абсолютната възвращаемост всъщност ще намали печалбите на фондовете и тези от carry trade-a.
От Goldman съветват клиентите си да се съсредоточат в carry trade сделки със страни като Бразилия и Индия (с лихвени проценти съответно 12 и 6 на сто) където волатилността и съответно съотношението риск/печалба е по-ниско.
Растящите лихвени проценти в света бяха основната причина за скока на волатилността на финансовите пазари, която се измерва спрямо опционните пазари. Миналата седмица централната банка на Нова Зеландия изненадващо увеличи лихвените проценти до 8 на сто.
Днес централната банка на Швейцария взе решение да повиши цените на заемите до 2,5 на сто. Доходността на 10-годишните държавни облигации в САЩ се повиши до 5,327 вчера, което е най-високата им доходност от април 2002 г. насам след спекулациите, че Федералният резерв може да повиши лихвените проценти до края на тази година.
Индексът, измерващ волатилността на финансовите пазари – VIX, се повиши до 17,06 на 7 юни, което е най-високата му стойност от март месец насам. През януари индексът бе 9,89 пункта. Високи стойности на индекса отразяват инвеститорски страх и несигурност.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:12 | 23.08.22 г.
fallback