fallback

Pimco: Фед ще намали лихвите до 4,5% до началото на 2008 г.

Ръстът на щатската икономика е под 1% за тримесечието, смята финансовият директор на облигационния фонд

16:17 | 17.05.07 г.

Федералният резерв ще бъде принуден да намали лихвените проценти до 4,5 на сто до първото тримесечие на 2008 г., смята Бил Грос, финансов директор на най-големия фонд, инвестиращ в облигации в света – Pimco, цитиран от Bloomberg.

Ръстът на щатската икономика се оказа по-нисък от очакванията и според Бил Грос той е под 1 на сто за първото тримесечие. Според финансовия директор ръстът за първата половина на 2007 г. ще бъде от около 1,5 на сто, което е доста под нивото на ръст на другите големи икономики – японската и европейската.

По-ниският ръст от своя страна ще бъде и причина за спад в инфлацията, което ще „развърже ръцете“ на Бернанке и компания да намалят лихвените проценти и по този начин да стимулират ръста на щатската икономика. От Pimco смятат, че ще бъдем свидетели на две намаления от по 25 базисни пункта още преди края на 2007 г.

Изказването не може да бъде взето на сериозно, след като днес стана ясно, че от облигационния фонд са наели Алън Грийнспан за външен съветник.

Бившият президент на Федералния резерв Алън Грийнспан е считан за един от великите икономисти на 20-ти век. Той бе начело на централната банка по време, когато щатската икономика мина през „балона“ на имотите и технологичния „балон“ (въпреки че много икономисти критикуваха политиката му по време на първия).

Като председател на множеството заседания на Федералния комитет за открити пазарни операции (FOMC – Federal Open Market Committee), Грийнспан със сигурност разполага с информация (и усет) за това как централните банкери гласуват и как те интерпретират данните за икономиката на САЩ.

Според Грос досегашното ниво на лихвите от 5,25 на сто е „абсолютният връх“, който Федералният резерв би стигнал при фиксирането на лихвените проценти.

Относно Европейската централна банка Грос коментира, че в нея има повече „ястреби“ и че тя възприема заплахата за ръст на инфлацията изключително сериозно. Според Грос скоро лихвите в еврозоната ще стигнат 4,25, но е възможно и увеличение до 4,5 на сто. До момента цените на заемите в еврозоната са 3,75 на сто, като останаха непроменени на последната среща на ЕЦБ миналата седмица.

Към момента по-голямата част от капитала на Pimco е инвестирана в американски облигации, тъй като, според финансовия директор, щатската икономика е „най-слаба“ от трите основни икономики (Япония, Европа и САЩ), т.е. относителният ръст на икономиката в САЩ ще бъде по-нисък от този в Европа и Япония. Това, според Грос, ще бъде и причината за най-голямо намаление на лихвените проценти именно в САЩ.

Лихвените проценти на централните банки и облигациите, деноминирани в съответната валута на страната, имат обратна корелация. При спад на лихвените проценти цените на облигациите се повишават, за да коригират по-ниския доход, даван от централната банка. Така, ако инвеститори очакват спад в лихвените проценти в дадена страна, то облигациите в тази страна биха били добра инвестиция, ако наистина централната банка действа спрямо очакванията.

Очакванията на Грос за стоковия пазар са положителни. Според анализатори на Pimco, ръстът на глобалната икономика ще бъде между 4 и 5 на сто през тази година, като основно той ще дойде от Азия. Така търсенето на суровини в най-многолюдния континент на света ще се увеличи и според Грос „следващите 3-5 години суровините ще бъдат отлично място за инвестиции“.

Ако прогнозите на Pimco за ръст на глобалната икономика се окажат верни и найстина цените на металите и други суровини продължат да се увеличават, то може и да сме свидетели на поскъпване на валутите на страните, занимаващи се с износ на суровини – Австралия и Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:01 | 06.09.22 г.
fallback