fallback

Силното "киви" се превръща в сериозен проблем за Нова Зеландия

Новозеландският долар може да бъде причина за нулев ръст на печалбите на бизнеса в страната, твърдят от финансовото министерство

11:29 | 14.05.07 г.

Силният новозеландски долар, или т. нар. „киви“, се превръща в сериозен проблем за икономиката на страната. Високата стойност на валутата прави стоките, произведени в Нова Зеландия, твърде скъпи и неконкурентоспособни в чужбина.

Според Родерик Дийн, бивш зам.-президент на централната банка на Нова Зеландия, скъпото киви е „ударило в сърцето на конкурентоспособността на Нова Зеландия“, пише Bloomberg.

От началото на тази година новозеландският долар се превърна в най-поскъпналата валута в света. Спрямо щатския долар кивито поскъпна с 17 на сто от януари насам. Това е най-високото увеличение от всички 15 основни валути на международните пазари.

Причина за стремглавото увеличение на новозеландския долар са високите лихвени проценти в Нова Зеландия, които са причина за голям обем сделки от типа carry trade. При този тип сделки активи, деноминирани в новозеландски долари, най-често високодоходните облигации, се финансират с нисколихвени валути (като йената) с цел да се реализира арбитражна печалба от разликата в лихвените проценти.

На 18 април т. г. кивито стигна най-високото си ниво от 0,7493 щатски долара за един новозеландски от март 1985 г. насам, когато централната банка на Нова Зеландия остави валутата на страната да се търгува свободно на международните пазари.

От големите икономики лихвените проценти от 7,75 на сто в Нова Зеландия отстъпват само на тези в Исландия. Президентът на централната банка на страната Алън Болард коментира пред Bloomberg миналия месец, че нивото на кивито е „нереално“ високо. Според говорители на Fisher&Paykel, новозеландска компания за домашни потреби, причина за решението им да уволнят 350 човека тази година е именно високото ниво на новозеландския долар. Click Clack - компания, чието производство е основно ориентирано за износ, обяви, че ще закрие 70 работни места. От началото на този месец новозеландският долар поевтиня с 0,5 на сто поради спекулации, че високите лихвени проценти в страната ще станат причина за спад в продажбите на домове и че някои износители ще бъдат принудени да преместят производството си в чужбина. „Аз имам нужда цената на валутата да падне, страната има нужда от това“ коментира за Bloomberg Джон Хенг, изпълнителен директор на Click Clack в Палмерстън. Ако валутата не се понижи с 10 на сто до края на годината, компанията ще се премести извън Нова Зеландия, бе заключението на Хенг. Високото киви може да бъде причина за нулев ръст на печалбите на новозеландския бизнес, съобщиха от финансовото министерство на Нова Зеландия. Финансовият министър Майкъл Кълен обяви свикването на парламентарна комисия, която да обсъди как да направят монетарната политика по-ефективна. Според Марк Фарингтон от Principal Global Investors Ltd. в Лондон „всеизвестен е фактът, че кивито е надценено“. Силното киви бе и причина за по-ниския ръст на новозеландската икономика през миналата година. През 2006 г. икономиката нарасна само с 1,5 на сто, докато през 2004 г. годишният ръст бе 4,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 08.09.22 г.
fallback