fallback

БВП на САЩ с по-нисък ръст от очакванията

Спадът при долара може да бъде умерен обаче, тъй като голяма част от понижението на БВП е в резултат на по-висока инфлация

16:42 | 27.04.07 г.

Щатската икономика е нараснала с 1,3 на сто през първото тримесечие на 2007 г., съобщиха от щатското министерство на търговията. Консенсусната прогноза бе ръстът на най-голямата икономика в света да бъде с 1,9 на сто, като за предното тримесечие БВП нарасна с 2,5 на сто.

Това бе най-ниското темпо на растеж за последните 4 години. За последно темпото на ръст бе такова през първата четвърт на 2003 г.

Спекулациите за ниския ръст през това тримесечие гравитираха около проблемния строителен и свързания с него ипотечен сектор. Причините за спада в реалните стойности на БВП обаче не бяха толкова по-ниската производителност на икономиката, колкото по-високата инфлация.

Без да се изчислява ефектът от инфлацията, икономиката на САЩ е нараснала с 5,1 на сто за месеците между януари и април спрямо 4,1 на сто за предходното тримесечие.

В резултата на това дефлаторът на БВП, използван за измерване на разликите между реалния и номиналния БВП, нарасна с повече от консенсусната прогноза. Инфлацията, според дефлатора, е нараснала с 4 на сто спрямо ръст от 1,7 за предното тримесечие, като очакванията бяха за ръст от 3 на сто.

Ръстът в цените бе причинен частично от по-високите цени на петрола и други суровини.

Потреблението, което традиционно заема най-голяма част от БВП, е нараснало с 3,8 на сто спрямо 4,2 на сто през миналото тримесечие.

Жилищното строителство, друг голям компонент от БВП, е основната причина за по-ниските стойности през това тримесечие. Ръстът от 17 на сто за последните 3 месеца на 2006 година бе драстично обърнат на спад от 19,8 на сто през първото тримесечие на 2007.

Инвестициите обаче са един от компонентите, които оказаха ръст. Бизнес инвестициите, които включват разходи по строителство, оборудване, софтуер и др. е нараснало с 2 на сто, като през октомври-декември 2006 отчете спад от 3,1 на сто.

Според централните банкери на локалните клонове на Фед икономиката на САЩ ще започне да показва по-сериозни признаци на ръст през втората половина на годината, когато ефектът от проблемния жилищен сектор ще започне да отзвучава съобщи Bloomberg.

„Икономиката е в прилично състояние“ коментира пред Bloomberg Джефри Имелт, изпълнителен директор на General Motors. Според бизнесмена „жилищния сектор е проблемен момент, но останалата част на икономиката е доста добре“.

Доларът се понижи днес в резултат на данните за относително по-слабата икономика. EUR/USD проби ключовата съпротива от 1,3663, или върха от 30 декември 2004, и към момента се търгува на 1,3668. Йената върна част от вчерашните си загуби спрямо „зелените пари“ и от началото на деня е спечелила около 40 пипса спрямо долара, като към момента USD/JPY се търгува на 119,10.

Спадът при долара може да бъде умерен обаче, тъй като голяма част от понижението на БВП е в резултат на по-висока инфлация. Това потвърждава твърдението на Бернанке в последното му изказване пред сенатската икономическа комисия, че инфлацията е все още най-важният приоритет на Федералния резерв. Би било меко казано изненадващо, ако при растяща икономика и висока инфлация от Федералния резерв понижат лихвените проценти. Напротив, данните днес правят бъдещо намаление на лихвените проценти по-малко вероятно, което би било предпоставка за по-висок долар, тъй като част от спада в долара бе причинен от спекулации, че от централната банка на САЩ ще намалят лихвените процент, за да стимулират икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
fallback