fallback

Пазарът очаква бюлетина от заседанието на Централната банка на Англия

Според анализатори, паундът вече е оценен на нива, които кореспондират на лихвени проценти във Великобритания от 5,75%

10:52 | 18.04.07 г.

Днес в 11:30 ч. българско време излиза бюлетинът от заседанието на Централната банка на Англия, което се проведе преди две седмици. На него бе взето решение да няма промяна на основните лихвени проценти на Острова от 5,25 на сто.

Това, за което пазарните участници ще гледат в бюлетина е броят на гласовете "за" и "против" увеличение на лихвите. Коментарите на членовете на Борда на директорите също ще са от значение, тъй като това ще даде индикация за бъдещата политика на банката.

Най-вероятно на миналото заседание са били изразени опасения от инфлационни напрежения, но бордът на директорите е решил да няма ново увеличение за момента. Ако бюлетинът покаже, че вотът за увеличение на лихвените проценти е бил 5 "против" и 4 "за", то това може да окаже положително влияние върху паунда, тъй като би означавало почти сигурно повишение на лихвените проценти на следващото събрание на борда.

Според анализатори на Investec обаче паундът вече е оценен на нива които кореспондират на лихвени проценти във Великобритания от 5,75 на сто. При тази ситуация, дори недвусмислено изявление от страна на борда на директорите на британската централна банка, че ще има увеличение на лихвените проценти, не би повлияло на паунда.

Ако обаче бюлетинът покаже, че директорите не са акцентирали достатъчно силно на инфлацията или пък вотът срещу увеличение на лихвите е бил 9 – 0, то тази информация има потенциал да понижи паунда от твърде високите му нива в момента, смятат експерти.

Въпреки данните за инфлационни напрежения в западноевропейските икономики и в частност във Великобритания, съществува възможност от Централната банка да решат, че инфлацията ще намалее без ново увеличение на цените на заемите на Острова. Ако бюлетинът покаже именно това, то може да очакваме значителен спад на паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
fallback