fallback

Дори слабо обезценяване на долара ще намали световните дисбаланси

Обезценяване на долара с до 10% ще генерира съкращаване на търговския дефицит на САЩ, което ще се равнява на 1% от БВП

14:56 | 05.04.07 г.
Автор - снимка
Създател

Дори слабо обезценяване на долара ще позволи да се намалят "без шокови ситуации" световните неравновесия, се казва в доклад на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от АФП.

"Реално обезценяване на щатския долар и в същото време поскъпване на валутите на страните, които регистрират текущ излишък, може да улесни намаляването на тези различия", смятат експертите на фонда.

Обезценяване на долара с до 10% ще генерира съкращаване на търговския дефицит на САЩ, което ще се равнява на 1% от БВП, докато икономическите проучвания обикновено изчисляват необходимото обезценяване на между 10 и 20%, се уточнява в доклада.

Търговският дефицит на САЩ достигна нов рекорд през 2006 при 763,6 млрд. долара, или близо 5,8% от БВП, заради цената на петрола и търговския обмен с Китай. САЩ отбеляза рекорден дефицит и с Япония (88,4 млрд. долара), което поднови опасенията от подценяване на йената.

В същата насока като доклада на МВФ е и друго проучване, реализирано съвместно от икономическия институт Брьогел, Института Питърсън за международна икономика във Вашингтон и Корейския институт за икономическа политика.

За да се намалят, без да настъпи голяма финансова криза, световните различия, Европа трябва да приеме курс на еврото на ниво над 1,45 долара, при условие че йената и юанът отбележат силен ръст спрямо единната валута, твърдят авторите на този анализ, публикуван в края на март.

Най-важното е да се знае дали финансовите пазари или политическите мерки ще доведат до необходимото и неизбежно уравновесяване.

В отделен доклад на МВФ относно забавянето на щатската икономика и ефекта от този процес върху световната икономика се казва, че при настоящата конюнктура, ако забавянето в САЩ все така е причинено главно от спада на вътрешния пазар на недвижими имоти, отражението върху останалата част на света ще остане ограничено.

От друга страна обаче ако лошото представяне на сектора на имотите се прехвърли и върху потреблението и инвестициите на компаниите, може да се очаква ефектът върху световната икономика да е по-значителен, смятат от МВФ.

САЩ регистрира ръст от 3,3% през 2006 г., а през тази година се очаква той да достигне между 2,5 и 3%, според последните прогнози на Федералния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
fallback