fallback

Йената отслабна, след като доверието в световните пазари се повиши

Йената отслабна спрямо 15 от 16-те най-търгувани валути на пазара

10:45 | 15.03.07 г.

Съвземането на американските пазари и намаляването на страховете, че американската икономика влиза в рецесия върнаха carry trade-a отново пазара. Това накара валутни инвеститори да започнат да купуват по-рисковите и по-високодоходни американски активи с взети на заем нисколихвени йени.

Така USD/JPY се търгуваше към 10:00 българско време на 117,272, а EUR/JPY – 154,92. Само вчера USD/JPY стигна до ниските нива от 115,76, а EUR/JPY 152,64.

Йената отслабна спрямо 15 от 16-те най-търгувани валути на пазара. Това стана, след като президентът на централната банка на Нова Зеландия Алън Болард намекна, че може да увеличи основните лихвени проценти, които в момента са на ниво от 7,50 на сто. Това създаде и вълна от спекулации, че carry trade с йени и новозеландски долари (наричани още кивита) ще се засили, тъй като инвеститорите ще се опитат да реализират значителна арбитражна печалба поради голямата разлика между лихвените проценти на Япония, където те са само 0,5 на сто, и Нова Зеландия.

Основните лихвени проценти в Япония са най-ниски от тези на големите икономики в света. Цената на заемите в Япония е с 5,75 по-ниска от тази в Австралия, 4,75 от САЩ и с 3,25 по-ниска тази в еврозоната.

Покачването на долара обаче може да бъде ограничено, тъй като в пазарите очакват доклада за условията в производствения сектор на щата Ню Йорк за март да излезе днес (14:30 българско време). Очакванията са за значителен спад в индикатора, което може отново да съживи страховете на пазарите, че жилищната криза ще засегне и други сектори на икономиката.

Еврото също може да регистрира ръст днес заради вероятността Европейската централна банка да повиши лихвените проценти още веднъж до 4 на сто.

Клаус Либшер, член на съвета на ЕЦБ, коментира, че лихвите в еврозоната все още не могат да намалят инфлацията, съобщиха от вестника Остеррайх.

Към 10:00 българско време EUR/USD се търгуваше на 1,3206.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:20 | 02.09.22 г.
fallback