fallback

Йената поскъпва заради несигурния пазар на жилища в САЩ

Притесненията за ипотечния сектор в САЩ притъпяват желанието на инвеститорите за рисковите сделки, а това означава и по-малко carry trades

11:53 | 13.03.07 г.

Йената се повиши спрямо всички основни 16 валути вчера и днес, след като спекулантите спряха сделките от типа carry trade. Очаква се, ако проблемите в жилищния сектор на САЩ продължат, йената да достигне нови високи стойности.

Към 11:30 часа USD/JPY се търгуваше за 117,403, а EUR/JPY – за 154,495. В петък двойката долар/йена достигна 118,48, а евро/йена - 155,73.

Йената поскъпна вчера най-много спрямо високолихвените валути, като южноафриканския ранд и новозеландския долар.

Разликата между лихвените проценти в Южна Африка и Япония е 8,5 на сто (съответно 9% и 0,5%). Именно това караше инвеститори да взимат заеми в йени, които да инвестират после във високодоходни активи в Южна Африка и да реализират арбитражна печалба. Когато международната пазарна ситуация е сигурна, инвеститорите се впускат в този тип сделки, което обикновено понижава йената и оскъпява валутите на страните с висок лихвен процент.

Сега обаче ситуацията е коренно различна.

Един от основните сектори в САЩ – този на жилищното строителство, може да влезе в рецесия. Това ще повлече след себе си много от финансовите институции, които отпускат ипотечни кредити. Най-рискови са компании като New Century, които отпускат кредити на клиенти с лоша кредитна история. От компанията съобщиха вчера, че нямат достатъчно наличност, за да платят даванията си към кредиторите. Някои от най-големите банки като Morgan Stanely, Citigroup и Goldman and Sachs изискаха ускорено плащане на заемите на New Century. Евентуален фалит на New Century може да вкара целия ипотечен пазар на САЩ в криза, коментира пред Ройтерс Минури Шиоири от Mitsubishi UFJ Securities.

Притесненията за ипотечния сектор в САЩ притъпяват желанието на инвеститорите за рискови сделки, а това означава и по-малко carry trades.

„Рисковата ситуация все повече ще се влошава през тази година“, съобщи пред Bloomberg Крег Чен, анализатор на Lehman Brothers в Хонконг. Той поясни, че ще има по-малко carry trades, което ще оскъпява йената и японската валута може да стигне 112 до края на годината.

Днес може да очакваме леко повишение на долара заради оптимистичните прогнози за данните за продажби на дребно в САЩ за февруари, които ще бъдат обявени в 15:30. Консенсусната прогноза на специалисти е за ръст от 0,3 на сто спрямо януари.

Ако индикаторът обаче отчете спад, ще се създаде вълна от спекулации за възможна интервенция на Федералния резерв и намаление на лихвените проценти с цел да се стимулира икономиката. Така че, ако прогнозите на експертите се окажат прекалено оптимистични и индикаторът се понижи, негативните очаквания за щатската икономика ще се засилят и доларът може да стигне до нови дъна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:32 | 31.08.22 г.
fallback