fallback

Йената показва признаци на слабост

Японската централна банка запази лихвения си процент на 0,5 на сто, което може да стимулира carry trade спекулации с йената и еврото още повече през идните дни

13:06 | 09.03.07 г.

След главозамайващия си растеж от преди няколко дни, йената започва да пада.

Масовата разпродажба на акции в Китай на 27 февруари накара инвеститори да преоценят желанието си да поемат риск и да ликвидират по-рисковите си активи. Това нежелание да се инвестира в рискови сделки бе и причината за рязкото ликвидиране на много carry trade позиции, което пък изстреля и йената нагоре.

Сега обаче стабилизирането на световните пазари може да стартира нова вълна от carry trades. Това се очаква да понижи йената още, тъй като инвеститорите ще вземат назаем нисколихвените йени и ще ги обърнат в други, по-високолихвени валути.

Йената падна вчера до най-ниската си стойност от една седмица насам. Най-голямо понижение отбеляза спрямо новозеландския долар, наричан още "киви". Причина за това бе увеличението от страна на централната банка на Нова Зеландия на основния лихвен процент в страната до 7,5 на сто вчера.

От началото на седмицата японската валута се обезцени с 0,6 на сто спрямо долара до 117,48, след като миналата седмица скочи с 3,5 на сто спрямо щатската валута.

Също така йената се обезцени спрямо еврото, след като и Европейската централна банка повиши основния лихвен процент с 0,25 на сто и така той стана 3,75%.

Японската централна банка запази лихвения си процент на 0,5 на сто. Това, заедно с увеличението на лихвените проценти в еврозоната, може да стимулира carry trade спекулации с йената и еврото още повече през идните дни. В такъв случай ще има още натиск върху йената и можем да очакваме още по-ниски стойности.

Според техническия специалист от ABN AMRO Стивън Уесиак, USD/JPY може да пробие съпротивата си на 117,84 и да стигне до нива от 119,00, след което е вероятно "биковете" да отстъпят на "мечките" и кросът да падне до 115,16 и дори до 114,44.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:50 | 01.09.22 г.
fallback