fallback

Силна седмица за зелените пари

Доларът успя да поскъпне с три фигури срещу паунда и с фигура и половина срещу еврото

09:24 | 02.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Изминалата седмица завърши изключително силно за долара. Той успя да поскъпне с три фигури срещу паунда и с фигура и половина срещу еврото.

Една от причините за ралито на зелените пари бе изнасянето на данните за PCE дефлатора, който е фундаментален показател за инфлационните равнища в САЩ. Повишаването му с 0,2% за последния месец провокира привържениците на зелените пари, които влязоха с дълги позиции за долара. Личните доходи за месец август в страната се повишиха с 0,3%, след повишението с 0,5% за месец юли. Работните заплати в САЩ се повишиха с 0,1% за последния месец и с 7,7% на годишна база. Потребителското доверие също се покачи през септември, показа изследването на Мичиганския университет. Данните оправдаха очакванията, достигайки 85,4% към края на септември. Друга положителна новина за гущера бяха продажбите на съществуващи домове, които отчетоха лек спад, но въпреки това превишиха пазарните очаквания. По този начин излезлите данни запазват инфлационния потенциал. Поглеждайки напред очакванията са за отслабване позициите на долара.

Обобщавайки техническата картина при двойките EUR/USD и USD/JPY можем да кажем, че пробиви на основни съпротиви и подкрепи не бяха отчетени, като кросовете продължиха да се търгуват в рейндж през изминалата седмица. Търговията през октомври обаче се очаква да бъде волатилна, което ще доведе неминуемо до пробиви и търговия извън рейндж.

В еврозоната индексът на икономическите очаквания опроверга прогнозите и се повиши до 109,3 през септември при 108,3 за август. Индексът на потребителските цени също превиши предходните данни през септември. Покачването с 1,8% на годишна база бе по-ниско от очакваните от анализаторите равнища, които бяха заложили на 1,9%. Хармонизираният индекс на потребителските цени също отчете прираст от 1,8% на годишна база, но с намаляваща стъпка спрямо август, когато бяхме свидетели на увеличение от 2,3%. Въпреки смесените новини от последния месец, очакванията Европейската централна банка да повиши лихвените равнища до 3,25 са все по-актуални. Евентуално повишение на лихвите ще помогне на единната валута да преодолее негативното развитие от последната седмица и половина.

В Япония йената продължи да отстъпва пред долара, въпреки че индексът на потребителските цени оправда очакванията. Той се покачи с 0,3% на годишна база за август. Индустриалното производство достигна 1,9%. Началното строителство също се покачи до 1,8% за август. По всичко личи, че японската икономика възвръща позициите си, въпреки това пазарните участници не очакват ново повишение на лихвените нива от страна на Централната банка на Япония. Евентуално продължение на положителните данни би коригирало движението на йената в положителна посока.

През тази седмица някои от новините, които очакваме, ще бъдат решенията на Централната банка на Австралия, Англия и Европейската централна банка относно лихвените равнища. Така също данните за индустриално производство във Великобритания, молби за обезщетения при безработица и неселскостопанска работна заетост в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
fallback