IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът ще разчита на инфлацията и Илон Мъск за нови рекорди през 2022 г.

Все още не сме в мечи пазар, което прави възможно достигането на нови върхови стойности на цената, коментира Владислав Драмалиев от „Битхоуп“

08:13 | 05.01.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Вярата в бъдещето на дигиталните пари обаче е водещ фактор за инвестиция на преобладаващата част от хората, участвали в анкета на сайта на Investor.bg. Според данните 28% посочват тази причина като основна за решението им. Друг водещ фактор е и използването на криптовалутата като дългосрочна инвестиция за съхранение на средства (основен за 27% от анкетираните).

Веднага след това с по 17% застава желанието на инвеститорите да са част от манията на пазара, както и отговорът „друга причина“.

Кое ще е следващото голямо нещо при криптовалутите?

Само допреди няколко години блокчейнът и децентрализираните финанси може и да звучаха като научна фантастика за мнозина, но днес стават все по-познати и достъпни, подготвяйки се за следващата си голяма еволюция.

„През 2021 г. биткойн мрежата премина през един от най-важните си ъпгрейди – Taproot. Освен че ще направи по-сложните трансакции неразличими от стандартните такива, Taproot ще подобри програмиеруемостта на биткойна. Очаквам, всички по-успешни децентрализирани приложения да се развият и върху биткойн – най-защитената и най-децентрализираната публична блокчейн мрежа“, коментира Владислав Драмалиев. Той обаче прогнозира това да отнеме поне няколко години.

Колкото до все по-належащия въпрос за подобряването на енергоемкостта, според него няма такава необходимост, а по-скоро да се усвои енергия, която иначе би била загубена, или такава от възобновяеми източници. „Наличието на евтини, но замърсяващи енергийни източници не е причинено от биткойн. То е резултат от днешната икономическата реалност, корпоративни интереси и държавна политика“, посочва още той.

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Ами отвъд биткойна? Драмалиев очаква развитието на лесни за използване от потребителите взаимовръзки между публичните блокчейн мрежи и с това и появата на първи стъпки към реализирането на мултичейн идеята.

„Мащабирането, без то да има негативно влияние върху децентрализацията на блокчейн мрежите, също ще е важен за адресиране въпрос (поне за хората, които са в сферата „заради технологията“, има много такива) “, прогнозира Владислав Драмалиев. В момента се развиват множество решения и ще бъде интересно да видим, кое от тях ще се наложи, като успее да привлече най-много ликвидност, смята експертът.

За близо една трета (30%) от читателите на Investor.bg, участвали в анкета на сайта основният фактор за движението на цените на криптовалутите през следващата година ще е именно инфлацията. Очаквано веднага след това с 15% застава изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск и активното му присъствие в социалните мрежи. Регулаторният натиск също е основният фактор за 13% от анкетираните, както и пускането на повече инвестиционни продукти, обвързани с криптовалутите за 10%.

Според Браян Грос от криптоплатформата ICHI набиращи сила явления като децентрализираните финанси и децентрализираните автономни организации е „най-вероятно да бъдат зоните на най-голям растеж“ в криптосектора, отбелязва той пред CNBC.

Общата сума на парите, депозирани в DeFi услуги превишиха 200 млрд. долара за първи път тази година и експертите логично очакват търсенето да нарасне още през 2022 г.

От своя страна Драмалиев отбелязва, че остават за решаване и два други важни проблема – потребителският интерфейс и лесните депозити и теглене на средства във и от децентрализираните приложения. „Очаквам по-доброто идентифициране на потребителите на тези приложения да помогне в тази посока. Това, разбира се, ще доведе до допълнителна централизация, което може би няма да бъде проблем, имайки предвид, че повечето такива приложения на този етап имат и други централизирани елементи“, допълва той.

В по-общ план той посочва, че комерсиализацията и анархизмът са в постоянен сблъсък в сферата. „Пазарният принцип ще определи кой ще спечели. Въпреки това винаги ще има напълно централизирани и съществено децентрализирани приложения, както и представители на цялата гама между тях“, допълва той.

***

Имам чувството, че за първи път от много време истинският свят почти изпреварва научната фантастика – това казва Киану Рийвс в интервю за The Verge, публикувано в YouTube. Думите му със сигурност важат и за криптосектора, който тепърва ще става още по-интерес за масовата публика и то отвъд въпроса колко ще струва биткойнът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 2 години
това е най голямата тъъъпотия измислена от човека ... тотално безполезна технология и супер енергоемка, нека да вдигнат лихвите, да спрът печатницата и да се позадържи тока скъп... и да видим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
Kolio7
преди 2 години
Единственото, на което може да разчита биткойна, е да се намерят още ***, които да си го купят, а вече купилите го да не продават. Тия простотии с криптото са може би най - голямата нон сенс мания в историята. Може да се сравни само с манията по лалетата през 17 век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
....фондация Битхоуп....мaйкo мила, пуснах сълза....:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още