fallback

Борсите едва ли ще са обхванати от коледно настроение

Данните през следващите дни ще покажат как потребителите се справят с инфлацията и ограниченията

08:36 | 20.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Втората година на пандемията от коронавируса е към своя край, но рисковете за капиталовите пазари не намаляват.

"Централните банки отнемат натиска от педала на газта, важните водещи показатели отслабват, положителната тенденция за преразглеждане на печалбите отслабва, а акциите все още са високо оценени", обобщава ситуацията пред DPA Маркус Райнванд, стратег по акциите в Helaba. Като цяло това е комбинация, която не е точно аргумент за бурни ръстове на фондовите пазари през следващите месеци.

През оставащите две седмици от годината инвеститорите вероятно ще следят отблизо ситуацията с пандемията. Съмнително е до каква степен разпространението на омикрон варианта ще доведе до допълнителна несигурност. Доставчиците на услуги, свързани с потребителите, и търговците на дребно вече са силно засегнати от затягането на правилата за обществения живот. Ето защо напоследък настроението в компаниите е помрачено.

"Централните банки отнемат натиска от педала на газта, важните водещи показатели отслабват, положителната тенденция за преразглеждане на печалбите отслабва, а акциите все още са високо оценени", обобщава ситуацията пред DPA Маркус Райнванд, стратег по акциите в Helaba. Като цяло това е комбинация, която не е точно аргумент за бурни ръстове на фондовите пазари през следващите месеци.

След миналата седмица на централните банки очакванията за тази са пазарите да бъдат по-спокойни на фона на предстоящите дългоочаквани коледни празници. В същото време обаче е рано да се каже доколко настроенията на пазарите ще бъдат уравновесени, тъй като през следващите дни също предстои да бъдат публикувани важни икономически данни. Този път на фокус ще са потребителите.

На своите последни за годината заседания миналата седмица водещите централните банки по света дадоха своя отговор на забързващата се инфлация и на новопоявилата се заплаха на хоризонта – новия вариант на коронавируса омикрон, засечен за пръв път в края на ноември.

Последните данни на европейската статистическа служба Евростат показаха, че годишната инфлация в Европейския съюз (ЕС) и еврозоната се е ускорила до съответно 4,9% и 5,2% през ноември. През миналия месец инфлацията в САЩ се е ускорила с най-бърз темп от 1982 г. насам. Според статистиките на министерството на труда индексът на потребителските цени е нараснал с 0,8% през ноември, достигайки темп от 6,8% на годишна база.

В отговор на покачващите се цени Фед обяви, че ще започне агресивно редуциране на пандемичната програма за покупка на активи. Освен това, от банката очакват и три увеличения на основните лихви през 2022 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) също избра да промени паричната си политика, макар и по-предпазливо. В четвъртък ЕЦБ реши пандемичната ѝ програма за закупуване на ценни книжа PEPP да изтече в края на март 2022 г.

Изненада през седмицата бе решението на Английската централна банка (АЦБ) да повиши лихвения процент за пръв път от избухването на пандемията насам. Японската централна банка (ЯЦБ) избра по-различен подход с цел забързване на инфлацията в страната.

ЯЦБ

И докато на инвеститорите тепърва им предстои да осмислят решенията на централните банки,  то тази седмица ще стане ясно как реагират потребителите, подложени на нарастващ инфлационен натиск и изправени пред възможността от нови ограничения заради омикрон щама на коронавируса. Предстои да бъдат публикувани данни за инфлацията при потребителските стоки, за потребителското доверие, за продажбите на дребно, на продадените нови жилища, както и за вътрешното потребление в някои страни.

Ето какво конкретно ще следим през седмицата

В понеделник германската централна банка Бундесбанк ще публикува месечния си доклад за паричната политика. Подробен доклад се очаква и от австралийската централна банка за срещата на комисията по парична политика. Централната банка на Бразилия ще представи доклада си с очакванията на пазара – на банкери, застрахователи, фондови мениджъри и пр. - относно инфлацията в следващия месец, година и последваща година, относно ръста на БВП, на промишленото производство и т.н. Конфедерацията на британската индустрия ще публикува данни за водещия показател за бизнес условията, измерващ очакванията на производителите за икономиката.

Във вторник ще има данни за продажбите на дребно във Великобритания през ноември и в Канада през октомври. Японската централна банка ще даде изявление относно паричната си политика. В Германия ще има данни за потребителското доверие на GfK и очакванията за икономическата активност за януари 2022 г.

На следващия ден Националното статистическо бюро на Великобритания ще публикува статистиките за БВП на страната през третото тримесечие. От другата страна на океана, в САЩ, бюрото по икономически анализи също ще даде данни за БВП до края на септмври 2021 г. Освен това ще има информация за продадените вече съществуващи жилища в САЩ, както и данни за потребителското доверие през декември . Ще станат ясни и какви са показателите за наличните щатски запази на суров петрол – статистики, които винаги раздвижват пазарите. Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода ще направи изявление.

В четвъртък ще бъдат публикувани редовните данни за новоподадените и за продължаващите молби за помощи при безработица в САЩ, които традиционно стават причина за раздвижвания на пазарите. Ще има и статистики за продажбите на нови жилища в САЩ, както и данни за потреблението през ноември. Очаква се да бъде публикуван и дефлаторът на разходите за лично потребление. В Испания и Канада ще има данни за БВП през съответно третото тримесечие и през октомври. Руската централна банка ще публикува данни за резервите си,

Петък, когато е и Бъдни вечер, е обявен за национален празник в редица страни като САЩ, Германия, Испания, Италия, Швейцария и др. В Япония ще има данни за броя поръчки в строителството, обхващащи новополучените поръчки, завършените, незавършените и оставащите поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:49 | 08.09.22 г.
fallback