fallback

Паундът поскъпна на фона на надежди за споразумение между Лондон и Брюксел

Dow Jones Industrial Average достигна за първи път в историята си 24 000 пункта

12:36 | 01.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Голямото събитие от вчерашния ден безспорно беше срещата на страните от ОПЕК във Виена. Държавите от петролния картел заедно с Русия и още няколко други страни се споразумяха настоящото петролно споразумение да бъде удължено до края на 2018 г. От ОПЕК са на мнение, че петролният пазар върви в правилната посока, но въпреки това е необходимо удължаване на програмата с цел изчистване на останалите запаси, които имаха съществено значение за срива в цената на черното злато. Либия и Нигерия, които досега бяха освободени от участие в програмата, се договориха за таван на производството, който не бива да надхвърлят. Двете страни договориха горна граница от 2.8 млн. барела на ден. Петролните министри не дадоха разяснения как точно възнамеряват да излязат от програмата. Според официални представители това ще стане поетапно, като всичко зависи от това как ще се представи петролната цена на пазарите през идните месеци. Фючърсите на американския лек суров петрол WTI завършиха деня на нива около 57.34 долара за барел. Сортът Брент записа минимален ръст, затваряйки на 62.61 долара, въпреки че по-рано през деня нарасна до 63.35.

Доларът се понижи до 4-дневен минимум спрямо еврото. Доларовият индекс, измерващ изменението на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути, отстъпи с 0.19% до 92.99 пункта. Спрямо еврото щатската валута поевтиня с половин процент до 1.1910. "Американските пари реализираха понижение в края на месеца", заяви Грег Андерсън, валутен стратег в BMO Capital Markets. Според Андерсън хеджирането на валутните позиции от страна на инвеститорите е довело до поевтиняването при зелените пари. Британският паунд поскъпна на фона на надеждите на пазарните участници за постигане на споразумение между Великобритания и ЕС по въпросите за Брекзит. Лирата завърши сесията с ръст от 0.87% до 1.3523 долара за паунд.

Златото поевтиня с близо процент по време на търговията в четвъртък, тъй като положителните настроения на пазарните участници по отношение на акциите и данните за американската икономика натежаха върху жълтия метал. В четвъртък бяха оповестени данните за новоподадените молби за помощи за безработица. За седмицата до 25 ноември те са достигнали 238 000 при предварителни прогнози на икономистите за 240 000. Спот цената на златото отстъпи с 0.67%, достигайки 1 274.84 долара за тройунция. Фючърсите със срок на доставка през месец декември спаднаха с 0.7% до 1 273.20 долара. На месечна база благородният метал отчете минимален ръст от 0.3%. Освен добрите данни за молбите за помощи при безработица в САЩ, негативно влияние върху златото оказа и новината, че сенатор Джон МакКейн ще подкрепи данъчната реформа по време на гласуването ѝ в Сената. Среброто загуби 0.6% от стойността си, поевтинявайки до 16.43 долара за тройунция. Това е най-слабият резултат за метала от 6 октомври насам. Платината успя да завърши на положителна територия, приключвайки деня с ръст от 0.42% до 940.40 долара за тройунция.

Щатските индекси затвориха на нови рекордни нива. Dow Jones Industrial Average достигна за първи път в историята си 24 000 пункта, докато S&P 500 нарасна с 0.8 на сто до 2 647.58 пункта. С най-силни резултати бяха акциите на индустриалните и технологичните компании. Технологичният индекс Nasdaq поскъпна с 0.7% до 6 873.97 пункта, успявайки да компенсира част от загубите, натрупани през предходния ден. Книжата на Facebook, Amazon и Apple завършиха сесията с ръст. "Законопроектът за намаляването на корпоративния данък в САЩ не е просто понижаване на данъците. Това също е и психологически фактор, чрез който Конгресът на САЩ може да направи нещо положително", коментира Дж. Кинахан, главен пазарен стратег в TD Ameritrade.

Фондовите пазари в Европа завършиха сесията на негативна територия. Във Великобритания поскъпването при паунда доведе до спад за FTSE100. Френският CAC40 и германският DAX30 затвориха с понижение от 0.47% и 0.29%. Най-слаби резултати отчетоха акциите на компаниите от строителния сектор. Много от корпорациите от минното дело също бяха на губещата страна, след като цената на никела се понижи с 2.5% за деня. Акциите на Credit Suisse поскъпнаха с 2%, след като от инвестиционната банка обявиха намерението си да увеличат възвръщаемостта за акционерите. Книжата на Mediclinic скочиха с 4.7%. В основата на силното представяне се оказа информацията, че от Jefferies са повишили прогнозата си за акциите на Mediclinic. На другия полюс бе Norsk Hydro, която се срина с 4.5%. Новината, че от компанията ще трябва да увеличат капиталовите разходи през следващите години доведе до понижение в стойността на корпоративните книжа.

Вниманието на пазарните участници днес ще бъде насочено към предстоящите изявления на Робърт Каплан и Патрик Харкър, които са заместник-председатели на Федералния резерв. Сред другите по-важни събития от днешния ден се открояват данните за индекса на бизнес активността в производствения сектор на Великобритания, както и този на еврозоната. В 15:30 часа ще бъде публикувана информация за равнището на безработица в Канада, докато от 17:00 часа българско време се очакват данните за индекса на бизнес активността в производствения сектор в САЩ.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

USD/JPY

На 8 ноември коментирахме: “Около манията по вдигането на лихвите за трети път тази година, доларът регистрира добре структурирано възходящо движение. Изглежда обаче това действие на Фед вече в по-голямата си част е изконсумирано от ценовото движение. При пробив на вертикалната трендлиния може да видим низходящо движение до нивото на 113.00, а при пробив на подкрепата там, ценовото движение ще има потенциала да стигне до подкрепата от 111.70.“

Цената реализира корективното си движение, както прогнозирахме, и удари таргета ни. Зелените пари в момента се намират във фаза на поскъпване. Днес ще бъде публикуван производственият индекс. При по-високи стойности ще купуваме двойката. Другата седмица членове на Фед ще внесат по-голяма яснота около монетарната политика. Очакваме волатилност около долара.

AUD/USD

На 01.11. коментирахме: “Двойката предлага възможност за продажби. Текущата пазарна кондиция формира низходящо движение. Вече е налична бича корекция, след която следващата подкрепа идва на ниво от 0.7530.“

Ценовото движение регистрира необходимото поевтиняване. Към момента обаче е трудно да се прогнозира бъдещата посока. Данните от Австралия и САЩ следващата седмица ще дадат по-голяма яснота за движението на валутната двойка.

GBP/JPY

На 15 септември коментирахме: “При тази валутна двойка ценовото движение предлага добра възможност за по-дългосрочните трейдъри. Цената за последната 1 година формира по-високи локални минимуми, докато максимумите се задържат около нивото на съпротива от 148.65. Вероятно е да видим пробив, след който ще търсим покупки. Японската йена продължава да бъде слаба валута, подхранвана с количествени облекчения, докато новосъздалата се еуфория около паунда и действията на АЦБ имат потенциала в дългосрочен план да го изстрелят спрямо йената“.”

Към момента ценовото движение се движи според очакванията ни. При пробив на нивото от 152.80 се открива “чист” път до кръглата стойност от 160.00.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:04 | 31.08.22 г.
fallback