fallback

Британският паунд поскъпна до двумесечен връх

Европейският съюз и Великобритания постигнаха рамково споразумение за сметката по Brexit

11:27 | 30.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Измерителят на 30-те най-големи компании в САЩ Dow Jones Industrial Average затвори на най-висок връх за всички времена за поредна сесия. Инвеститорите заложиха на това, че импулсът в американската икономика ще продължи. Брутният вътрешен продукт на страната изненада приятно инвеститорите, нараствайки с повече от 3% през последните 2 тримесечия. Министерството на търговията публикува второто си четене на БВП за третото тримесечие на САЩ, което показа ръст в икономиката на годишна база от 3.3%.

Компаниите UnitedHealth и JPMorgan бяха сред най-добре представилите се компании за измерителя по време на сесията, който скочи със 103.97 пункта до 23 940.68 пункта. Широкият S&P500 достигна рекорд за деня и затвори на ниво от 2 626.07 пункта. Технологичният сектор беляза спад от 2.6%, но част от загубите бяха компенсирани от финансовия сектор, който се покачи с 1.8%. Продажбите на дребно в САЩ се покачиха, тъй като сезонът за покупките за празниците започна с пълна сила. Акциите на Macy's и Nordstrom нараснаха съответно с 8.2% и 7.2%. Технологичният NASDAQ Composite изостана от S&P 500 и Dow Jones, затваряйки с 1.3% надолу на ниво 6 824.34 пункта. Акциите на технологичните гиганти Alphabet, Facebook и Netflix спаднаха рязко. От Chipotle Mexican Grill заявиха, че търсят нов изпълнителен директор, след като настоящия Стийв Елс стана изпълнителен председател. Акциите на компанията се изстреляха с 5.6%.

Щатският долар се покачи в сряда, тъй като инвеститорите бяха водени от силните данни за икономическия растеж на САЩ през третото тримесечие, както и напредъкът на републиканците по прокарването на данъчната реформа помогнаха на зелените пари да поскъпнат. Все пак американската валута не успя да постигне значителен ръст, тъй като доларовият индекс затвори с 0.04% по-ниско на ниво от 93.23 пункта. Индексът падна с близо 1% през миналата седмица.

Доларът бе подкрепен и от избора на нов председател на Федералния резерв в лицето на Джером Пауъл. При изслушването Пауъл намекна, че ще продължи политиката на Джанет Йелън и нейния предшественик Бен Бернанке, потвърждавайки пазарните очаквания за стабилност въпреки промяната в ръководството.

Срещу японската йена зелените пари постигнаха ръст от 0.35%, предизвикан от покачването на доходността на държавните облигации след силните резултати за брутния вътрешен продукт на САЩ. Британският паунд се покачи до 2-месечен връх, след като Европейският съюз и Великобритания постигнаха рамково споразумение за сметката по Brexit, като е вероятно постигането на съгласие и за бъдещ търговски пакт. Паундът затвори с 0.58% нагоре 1.3413 долара. Канадският долар падна до 4-седмично дъно спрямо американския след спад в цените на петрола.

Криптовалутата Bitcoin беше най-привлекателният инструмент за генериране на печалби. Виртуалната валута проби за първи път в историята си нивото от 11 000 долара, като достигна до нов връх за всички времена от 11 140.49 долара на борсата Bitstamp, преди да се срине до 9 700 долара часове по-късно. В следобедните часове на вчерашния ден видяхме спад от 1000 долара само за една минута, което потвърди настроенията, че криптовалутите остават силно волатилни.

Петролът поевтиня след нестабилна сесия в сряда. Противоречивите изявления на петролните министри един ден преди срещата на ОПЕК във Виена, обсъждащи пътя за намаляване на предлагането създадоха нестабилност на пазара на черното злато. Пазарът беше по-слабо засегнат от по-големия от очакването спад на запасите на лек суров американски петрол от 3.4 млн. барела. Бензиновите и дестилатни запаси пък нараснаха повече от очакването. Суровият американски петрол поевтиня с 69 цента до 57.30 долара за барел. Сортът Брент спадна с 53 цента до 63.08 долара за барел.

Добрите резултати за БВП на САЩ доведоха до спад в цените на златото. Спот цените на благородния метал завършиха с 0.78% надолу при 1 283.50 долара за тройунция, докато фючърсните цени за доставка през декември бяха с 0.95% по-ниско до 1 286.90 долара за тройунция. При другите благородни метали, паладият поевтиня с 1.39% до 1 013.95 долара за тройунция. Междувременно среброто претърпя корекция с 1.72% до 16.54 долара за тройунция, а платината се понижи с 1.04% до 938.80 долара за тройунция.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

GBP/JPY

GBPJPY се развива според очакванията и рязко покачва нагоре, като вече се намира при ключовата съпротива на 151.00. При реален пробив, според статистиката ще имаме 80 % вероятност за достигане до нивата около 157.00. Тези, които още вчера са заели дълги позиции могат да помислят за евентуално преместване на стоповете.

ЕТH/USD

След като направи върхове, етерът показа индикации за поне временно поевтиняване. Самото обръщане се получи, като „пин“ формация, а в последствие се разви и „поглъщаща“ такава. Последва корекция нагоре и сега вече имаме възможност за къси позиции. Първата цена, която ще гоним, е 395.00, а след това и 365.00.

EUR/USD

Вчера регистрирахме още едно дъно и ново съобразяване с подкрепата на 13-периодната експоненциална средна. Това по-скоро потвърждава „бичите“ ни настроения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:54 | 26.08.22 г.
fallback