fallback

Инвеститорите очакват изслушването на бъдещия председател на Фед Джером Пауъл

Доларът се повлия обсъжданията на данъчната реформа в САЩ

11:43 | 28.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Черният петък предизвика ръст в продажбите на дребно в понеделник. Технологичният гигант Amazon затвори с 0.8% ръст, след като стана ясно, че онлайн продажбите спрямо миналогодишния "черен петък" са нараснали със 17%. Цената на акция все пак затвори под рекорда, постигнат по-рано в сесията. Индустриалният Dow Jones постигна ръст от 0.22% и затвори на 23 580.78 пункта, близо до нов рекорд. По време на петъчната сесия все пак беше достигнат рекорд в рамките на сесията на ниво 23 638.92 пункта.

Широкият S&P 500 падна с 0.04%, за да затвори на 2 601.42 пункта. Най-голяма загуба за деня регистрира компанията Western Digital, която изтри 6.7% от стойността си, докато L Brands компенсира част от загубите на измерителя, записвайки ръст от 4%. Технологичният NASDAQ Composite се понижи с 0.15% и затвори на ниво от 6 878.52 пункта. По време на сесията и двата индекса стигнаха до рекордни стойности, преди да затворят по-ниско.

Очаква се Сенатът на САЩ да гласува законопроект за промяна на данъчния кодекс на страната в четвъртък. Инвеститорите с нетърпение очакват данъчната реформа след миналогодишните президентски избори, но остават съмненията дали Конгресът ще постигне това до края на годината.

Щатският долар компенсира първоначалните загуби и се устреми към по-високо ниво спрямо кошницата от шестте основни валути. Инвеститорите бяха водени от подновяването на обсъжданията за данъчния план на САЩ, както и от изслушването на бъдещия председател на Фед Джером Пауъл. Доларовият индекс се повиши с 0.15% до 92.92 пункта, след като достигна до 9-седмичното си дъно от 92.496 пункта по-рано през сесията. Загрижеността за потенциалните забавяния в прилагането на намаляването на данъците се отразиха на зелените пари в последните седмици. Индексът, който миналата седмица спадна с почти 1%, бе подкрепен и от данните, че продажбите на нови жилища в САЩ са се покачили до най-високото си ниво от 10 години насам. Щатската валута поевтиня с 0.40% спрямо японската йена. Британският паунд от своя страна удари 8-седмичен връх спрямо зелените пари. В края на вчерашната сесия инвеститорите консолидираха залозите си преди ключовата среща на върха в ЕС и на фона на политическата криза в Ирландия.

Цената на петрола падна с повече от долар в понеделник. Инвеститорите бяха водени от перспективите за по-голямо предлагане на американски петрол, както и от несигурността дали Русия ще обяви намаляването на продукцията преди срещата на ОПЕК тази седмица. Лекият суров американски петрол по време на сесията падна до 57.55 долара за барел, преди да се възстанови малка част, записвайки спад за сесията до 58.11 долара за барел. Сортът Брент също докосна дъно от 62.70 долара за барел, преди да се възстанови от корекцията и да достигне 9 цента ръст за сесията до 63.95 долара за барел.

Златото се повиши в понеделник на фона на по-слабия долар. Инвеститорите се повлияха от разговорите за данъчна реформа и изслушването на новия председател на Фед. Спот цените на ценния метал се повишиха с 0.5% при 1 294.44 долара за тройунция, като по-рано през деня беше достигнато и най-високо ниво от 16 октомври при 1 299.13 долара за тройунция. Фючърсите върху злато с доставка през декември се повишиха със 7.10 долара до 1 294.40 долара за тройунция. Сред другите благородни метали среброто нарасна с 0.5% до 17.06 долара за тройунция. Платината и паладият записаха ръстове съответно от 0.6% и 0.9%, до нива 945.65 и 1006.25 за тройунция.

Биткойн достигна до пореден нов връх за всички времена, като се търгуваше около 9 690.30 долара в ранните часове на днешния ден. Другата основна криптовалута Етериум също достигна до най-висок връх от 491.89 долара в понеделник, преди да настъпи корекция и да затвори на 473.58 за сесията.

През днешния ден по-важните събития са речите на председателите на водещите световни банки. От 16:45 от трибуната на Фед ще говори бъдещият председател на институцията Джером Пауъл. От 17:00 часа ще излязат резултатите от индекса за потребителското доверие в САЩ. Председателят на канадската централна банка Стивън Полоз ще говори в 18:15 часа.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

AUD/USD

В анализа си от вчера пояснихме, че не е добре да се заемат дълги позиции с цел отиграване на корекцията нагоре, защото ситуацията беше несигурна. Днес обаче наблюдавайки дневна времева рамка, виждаме как самото ценово движение също вече ни дава сигнали за поскъпване. Така можем да преосмислим положението и да опитаме с дълги позиции до нивата около 0.7730. Разбира се, с внимание върху това, че все пак отиграваме корективно движение и с готовност да приключим позициите своевременно при промяна на пазарната ситуацията.

AUD/CHF

За AUDCHF най-вероятният сценарий за развитие е продължаване на низходящото движение. Ценовото поведение в комбинация с това, че цената се задържа под 13-периодната експоненциална пълзяща средна потвърждава идеята за поевтиняване. Най-близката подкрепа е зоната около последното дъно, 0.7315.

EUR/USD

При EURUSD ситуацията остава същата и дългите позиции остават актуални. Целта, която гоним, е 1.2075.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:32 | 27.08.22 г.
fallback