fallback

Еврото изпрати седмицата с 1,7% спад спрямо долара

Японската йена и швейцарският франк също белязаха ръст спрямо единната валута

11:49 | 30.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Напрежението между Мадрид и Барселона подтикна инвеститорите да продават евро, след като каталунския парламент обяви независимост в петък. Спадът на единната валута в последния ден от седмицата доведе до най-голямата седмична корекция за годината. Понижението започна в четвъртък, след като Европейската централна банка реши да продължи с изкупуването на облигации, а това даде ясна индикация за поддържане на облекчена политика. ЕЦБ ще увеличи покупките на облигации до 2018 година и ще ограничи месечните си покупки. Това е сигнал, че лихвените проценти в еврозоната ще останат непроменени до 2019 г., докато Федералният резерв на САЩ върви по пътя към увеличаването им през декември. По този начин доларът отчете най-рязкото си седмично увеличение от 11 месеца насам. Японската йена и швейцарският франк също белязаха ръст спрямо единната валута. Общият седмичен спад за еврото спрямо зелените пари възлезе на 1.7%, като валутната двойка затвори на ниво от 1.1599 долара. Срещу йената европейската валута загуби 0.72% от стойността си, докосвайки най-слабото си ниво от 2 седмици насам до ниво от 131.82 йени. Каталунският вот възроди търсенето на йени и швейцарски франкове в качеството им на валути убежище.

Еврото разклати позициите си през седмицата, докато доларът изглежда все по-стабилен на фона на силните макроикономически данни и надеждите за намаляване на данъците. В петък излязоха данни, според които американската икономика се е разширила с 3.0% годишен темп на ръст през третото тримесечие, което надвишава прогнозите на анализаторите, анкетирани от Ройтерс. Те прогнозираха повишение в размер на 2.5%. По-рано в петък от Bloomberg съобщиха, че президентът Тръмп вероятно ще назначи управителя от Фед Джером Пауъл за следващ председател на институцията. Очаква се изборът на държавния глава да бъде обявен преди пътуването му до Азия в началото на ноември. След като достигна тримесечен връх от 95.150 пункта, доларовият индекс се повиши в петък с 0.27% до 94.87 пункта.

На щатските борси бяха отчетени нови рекордни ръстове, след като технологичните корпорации отчетоха подем. Технологичният бенчмарк NASDAQ Composite повиши рекордно стойността си, след като в петък бяха публикувани тримесечните доклади за три от най-големите технологични компании. Индексът беляза рекорден дневен ръст за първи път от ноември 2016 година от 2.2% до 6 701.26 пункта. NASDAQ 100 също отбеляза рекордно увеличение в размер на 2.9%. Технологичните гиганти Amazon, Microsoft и Alphabet повлияха най-много на технологичните индекси след повишения в цените на акциите си от съответно 13.2%, 6.4% и 4.3%.

При търговията с ценни метали златото поскъпна в петък, след като по-рано през деня отчете загуби. Декларацията за независимост на Каталуния накара инвеститорите да търсят сигурно убежище от политическите катаклизми. Спот цените на златото се повишиха с 0.41% до 1 271.95 долара за тройунция. Цената на фючърсите на щатското злато се повиши с 2.20 долара до 1 271.80 долара за унция. Среброто поскъпна с 0.51% до 16.83 долара за унция, платината - с 0.24% до 915.20 долара за унция, докато паладият поевтиня с 0.13% до 970 долара за тройунция.

Американският лек суров петрол WTI се повиши с 2.4%, достигайки 8-месечен връх от 53.90 долара за барел. Движението на цената бе предизвикано от надеждите, че от ОПЕК ще продължат с ограничаването на добива. Европейският бенчмарк Brent премина бариерата от 60 долара за барел и се търгува на най-високите си нива от средата на 2015 г.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

AUD/USD

При AUD/USD откриваме пин бар, който ни насочва към дълги позиции. Най-близката съпротива е на върха на предходната свещ. В същото време, това съвпада със зоната заключена между 38.2 и 50.0 по Фибоначи спрямо последния импулс. Около това ниво трябва да се проектира и 13-периодната пълзяща средна.

GBP/USD

Кабелът, с ценовото си движение и формацията „вимпел“, която е нарисувал ни посочва варианти за поевтиняване през следващите дни. Самата фигура се явява корекция за движението преди това стигайки до 50.0 и завършвайки на 38.2 по Фибоначи, като виждаме идеалното съобразяване с тези нива. В момента цената се опитва да пробие подкрепата на „вимпела“ и при реален такъв можем да предположим движение до зоната около 1.2865.

AUD/CHF

Силното низходящо движение от сряда отведе цената до най-ниските стойности от 13-ти октомври насам. Последва корекция нагоре през сесиите в четвъртък и петък, но сега настроенията изглеждат отново „мечи“ и при съобразяване на цената с пълзящата средна през днешния ден, тоест затваряне под нея, от утре може да се включваме с къси позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
fallback